Social-democrații, singuri sau alături de partenerii lor, au reușit să obțină majoritatea în 27 de Consilii Județene, înclusiv la Capitală, și, implicit își vor impune oamenii la șefia județului.
Cea mai mare lovitură a fost primită de PSD la Ilfov unde avea nevoie de doar un vor pentru a face majoritate. După ce a negociat cu PMP, Traian Băsescu a decis să dea „votul de aur” PNL, trimitându-i în opoziție pe social-democrați, pentru următorii patru ani.
HARTA MAJORITĂȚILOR ÎN CONSILIILE JUDEȚENE
BUCUREȘTI Bucureștiul a fost adjudecat de PSD care face majoritatea în Consiliul General cu ALDE, cu 24, respectiv 4 mandate din totalul de 55. USB a câștigat 15 locuri, PNL- 8 mandate, iar PMP- 4 mandate.
ALBA. Liberalii și-au conservat majoritatea în Consiliul Județean, obținând 19 din cele 33 de mandate de consilieri. PSD a câștigat 9, ALDE-3 și PMP – 2.
ARAD. PNL a fost la doar un mandat pentru a-și putea impune fără emoții președintele CJ. Liberalii au obținut 16 locuri de consilieri din cele 35. În aceste condiții, PSD care a câștigat 11 locuri poartă negocieri intense cu PMP care are 2 consilieri, ALDE – 2 și UDMR – 2.
ARGEȘ. PSD și-a păstrat supremația obținând 20 din cele 32 de mandate de consilieri județeni. Liberalii au câștigat 8, ALDE – 3, PMP – 2, Partidul pentru Argeș și Muscel – 2.
BACĂU. Social-democrații își asigură majoritatea alături de ALDE. Din cele 37 de mandate, PSD a obținut 17, ALDE -5, PNL – 11, ALDE – 5 și PSRo- 3. Un mandat a fost atribuit lui Sorin Șova (independent).
BIHOR. La un mandat de a face singuri majoritate, liberalii care au 17 consilieri județeni din 35 au început negocierile cu UDMR care deține 7 locuri în CJ. PSD are 9 locuri, iar ALDE 2. „Mai există și alte coaliții care ar putea fi făcute – PSD, ALDE, UDMR -, dar ele sunt coaliții de blocaj, care nu vor face nimic pentru a dezvolta acest județ. Este cât se poate de clar, pentru că sunt la limită. Jumătate plus unul și orice om care lipsește duce la blocarea deciziilor în consiliu”, a declarat Ilie Bolojan, sperând că va putea ajunge la o înțelegere cu Uniunea lui Kelemen Hunor cât mai curând.
BISTRIȚA NĂSĂUD. PSD a obținut majoritatea în Consiliul Județean. Social-democrații au 19 din cei 31 de consilieri, PNL-9 și ALDE -3.
BOTOȘANI. Aici doar PSD și PNL și-au adjudecat mandate de consilieri județeni, PSD având majoritate cu 18 din cei 33 de aleși. PNL a obținut 15 mandate.
BRĂILA. PSD face majoritate la limită la Brăila. Social-democrații au câștigat 14 din cele 33 de locuri în CJ și alături de ALDE care are 2 locuri și independentul Marian Căpățână sunt cu doar un mandat în fața PNL – 12 mandate, PMP-2 și PND-2. De altfel, șeful PSD Brăila, Ion Rotaru, a anunțat deja constituirea unei majorități simple în CJ.
BRAȘOV. Liberalii care au obținut 16 din cele 35 de locuri de consilieri negociază cu UDMR, care are 3 consilieri, FDGR – 3 și PER -3, pentru a-și putea impune șeful CJ. La Brașov, PSD are 11 consilieri.
BUZĂU. Majoritate fără emoții pentru social-democrați. PSD a câștigat 20 din cele 33 de mandate de consilieri județeni, urmat de PNL – 9, PSRo – 2, ALDE – 2.
CĂLĂRAȘI. Liberalii și-au adjudecat Consiliul județean unde au 17 din cei 31 de consilieri. PSD are 12, iar ALDE – 2.
CARAȘ SEVERIN. PSD face majoritate cu ALDE, având 14, respectiv 3 mandate din cele 31. PNL a obținut 13 locuri în CJ, iar PMP – 2.
CLUJ. Liberalii și udemeriștii au un avans confortabil în fața PSD. PNL a câștigat 18 din cele 37 de mandate, UDMR -7, în vreme ce PSD are 12 locuri în CJ.
CONSTANȚA. PSD și ALDE fac majoritate la un vot în Consiliul Județean. Din cele 37 de locuri, 16 sunt ocupate de PSD, 3 de ALDE, în vreme ce liberalii au 15, iar PMP – 3.
COVASNA. UDMR își păstrează Consiliul Județean unde a obținut 20 din cele 31 de mandate. PNL, PSD și PPMT au câte 3, iar PCM – 2.
DÂMBOVIȚA. PSD domină Consiliul Județean cu 22 de mandate obținute din cele 35. PNL are doar 13. Social-democrații și liberalii sunt singurii care au reușit să fie reprezentați în CJ.
DOLJ. Și aici PSD și PNL sunt cele două partide care au câștigat locuri în CJ. PSD a obținut 25 din cele 37 de mandate, iar PNL – 12, fără a putea pune probleme în vreun fel social-democraților.
GALAȚI. PSD, ALDE și UNPR fac majoritate și la Galați, cu 15, respectiv 4 și 3 mandate din cele 35. PNL a obținut 9 locuri de consilieri județeni, PMP-3, iar un mandat a fost adjudecat de Dorin Butunoiu (independent).
GIURGIU. PSD și ALDE domină Condiliul Județean. Din totalul de 33 de mandate, PSD a obținut 16, ALDE – 3, în vreme ce PNL are 9 consilieri județeni, PMP – 3 și PSRo – 2.
GORJ. Majoritate PSD-ALDE și la Gorj. Cele 33 de locurile în CJ s-au împărțit astfel: PSD – 16, PNL – 9, ALDE – 3, PMP – 3, PSRo – 2.
HARGHITA. Nicio emoție pentru UDMR la Harghita. Din cele 31 de mandate de consilieri județeni, Uniunea lui Kelemen Hunor a obținut 19, Partidul Civic Maghiar – 4, PSD – 3 PPMT – 3, iar PNL – 2.
HUNEDOARA. PSD și PNL împart locurile în CJ. Social-democrații au majoritate cu cele 18 mandate obținute dintr-un total de 33. PNL a câștigat 15.
IALOMIȚA. PSD face singur majoritate fără emoții la Ialomița, obținând 18 din cele 31 de locuri în CJ. Aliații lor de la ALDE au 3 mandate, în vreme ce PNL a câștigat doar 10.
IAȘI. PSD, ALDE și UNPR, cu 17, 3, respectiv 2 mandate, fac majoritate la Consiliul Județean. PNL a obținut 12 locuri din totalul de 37, iar PMP-3.
ILFOV. Organizațiile PNL și PMP Ilfov au semnat sâmbătă protocolul pentru formarea majorității în Consiliul Județean, urmând ca liberalul Marian Petrache să fie ales pentru un nou mandat de președinte al CJ, iar PMP să preia cele două posturi de vicepreședinte. PNL era la un vot de majoritate, obținând la alegeri 16 din cele 33 de mandate în CJ. PSD are 12, ALDE -3, iar PMP-2, cu care a și înclinat balanța în formarea majorității.
MARAMUREȘ. Cu 14 din cele 35 de locuri câștigate, PSD negociază cu Coaliția pentru Baia Mare, care are 5 consilieri, formarea unei majorități în CJ. PNL a câștigar 9 locuri, PMP – 3, UDMR – 2, PER – 2.
MEHEDINȚI. PSD și UNPR și-au adjudecat 18 din cele 31 locuri din CJ, cărora li se adaugă 2 de la ALDE. Liberalii au obținut în județui lui Duicu doar 11 mandate de consilieri județeni.
MUREȘ. Cu cele 15 mandate din totalul de 35, UDMR este cea care va decide cine va conduce CJ. Negocierile intense se desfășoară cu PNL, dar și PSD încearcă să-și facă loc la masa deciziei. Liberalii și socia-democrații și-au adjudecat câte 10 mandate de consilieri județeni.
NEAMȚ. PSD, UNPR și ALDE domină Consiliul Județean cu cei 17, respectiv 2 aleși din totalul celor 35. Liberalii și PMP au obținut 14, respectiv 2 mandate, insuficiente pentru a avea un cuvânt de spus.
OLT. PSD face și singur majoritate cu 19 din cele 33 de consilieri județeni aleși pe 5 iunie. Aliații săi ALDE și UNPR au 3, respectiv 2 locuri în CJ, în vreme ce PNL a câșyigat doar 9.
PRAHOVA. PSD, cu cei 16 consilieri, și ALDE cu 4, își adjudecă majoritatea la CJ Prahova. Din cele 37 de mandate, PNL și PMP au obținut 15, respectiv 2.
SĂLAJ. Negocieri la Sălaj după ce UDMR a ieșit pe primul loc câștigând 13 din cele 33 de mandate. PNL are 7, iar PSD și ALDE 13 în total, respectiv 9 social-democrații și 4 oamenii lui Tăriceanu.
SIBIU. PNL și FDGR au majoritatea în CJ. Liberalii au câștigat 13 din cele 33 de mandate, iar FDGR -8. PSD are doar 12 consilieri.
SUCEAVA. Victorie fără emoții a PNL la Suceava. Liberalii și-au adjudecat majoritatea cu 21 de locuri din cele 37 din Consiliul Județean. PSD are doar 16.
TELEORMAN. PSD și-a conservat majoritatea în Consiliul Județean, obținând 18 din cele 33 de locuri și are două voturi și de la ALDE. PNL și PMP au 11, respectiv 2 mandate de consilieri.
TIMIȘ. Chiar dacă primăria Timișoarei a rămas la liberali, PSD și aliații săi, UNPR și ALDE, au câștigat CJ. Social democrații au 16 din cele 37 de consilieri, UNPR – 3, ALDE -2. PNL a obținut doar 14 mandate, iar PMP – 2.
TULCEA. PSD și ALDE au întâietate la Tulcea. 14 pesediști și 3 reprezentanți ai ALDE fac majoritate la trei voturi de PNL-12 și PMP -2.
VÂLCEA PSD și ALDE au majoritate la un vot în CJ Vâlcea. Din cele 33 de mandate, PSD și ALDE au 14, respectiv 3, în vreme ce liberalii au 13 consilieri, iar PER -3.
VASLUI. Social democrații domină CJ cu 20 de mandate din 33. Ei sunt ajutați de ALDE cu 3 voturi, în timp ce PNL are doar 10 reprezentanți.
VRANCEA. Fără emoții pentru PSD și la Vrancea. Din cele 33 de mandate 18 le revin social democraților, 2 ALDE și 13 PNL.