Ciobanul Artimiță s-a înscris în PMP după ce a cunoscut-o pe Udrea la o cafea
Ciobanul din comuna harghiteană Corbu, Artimiță, a cunoscut-o pe Elena Udrea la o cafea, la o pensiune din zonă, și ulterior s-a înscris în PMP, pentru că „oricum nu era înscris nici într-un partid”. El speră să schimbe ceva în agricultură și să promoveze produsele autohtone, fără E-uri și chimicale
La ieșirea din Borsec spre Piatra-Neamț, se întind satele Capul Corbului și Corbu, răsfirate pe valea Bistricioarei, între Munții Bistriței și Munții Giurgeului, formând împreună comuna Corbu. Majoritatea celor aproape 1.600 de locuitori ai comunei trăiesc din creșterea animalelor, din agricultură, prelucrarea lemnului, creșterea păstrăvilor sau se ocupă de albine.
Printre ei se află și ciobanul Artimiță, de la Stâna Haiducilor, din satul Corbu, care, la 34 de ani, s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară, după ce a cunoscut-o la o cafea pe Elena Udrea.
Artimiță Gheorghe Lădariu s-a născut și a crescut în comuna Corbu și, pentru că i-a plăcut meseria unchilor săi, crescători de animale, s-a făcut cioban, acum având o turmă de aproximativ 200 de oi.
Nu este însurat, spune că „mai e timp pentru asta” și îi place viața de păstor, chiar dacă nu este întotdeauna ușoară. Subvențiile europene întârzie adesea, iar desfacerea produselor este o mare problemă, mai ales din cauza „samsarilor” care îi „păcălesc” pe ciobani.
„E cam grea viața de cioban că, vedeți dumneavoastră, aici, la noi, în zona de munte, nu se fac cereale, trebuie să le cumpărăm din alte zone și îs cam scumpe, iar banii ăștia europeni nu intră la timp. Îi greu, pentru că muncim din zi în noapte și din noapte în zi și nu putem să ne vindem produsele ca în alte zone. Nu putem să ne plângem chiar de tot, dar nici a ne lăuda, că vin intermediarii și iau tot ce pot pe păcălite, nu numai pe mine, pe toți câți suntem pe aici, prin zonă, de la mine iau cu un preț, pe ălălalt dacă îl poate păcăli ia mai cu puțin și, știți cum e, nu ne prea convine cum merg prețurile la produse”, povestește ciobanul Artimiță.
De la 1 mai și până dă ninsoarea, stă cu oile pe munte. Anul acesta iarna a venit mai târziu și a fost foarte mulțumit că a cheltuit mai puțini bani pe furaje.
Bărbatul povestește că, toamna trecută, a fost atacat de un mistreț, care i-a spintecat piciorul cu colții. A stat trei săptămâni în spital, rana s-a vindecat greu, iar acum îl sâcâie cu durerea ori de câte ori se schimbă vremea, chiar „dinainte cu două-trei zile când se schimbă clima”.
„Era rănit și el (mistrețul – n.r.) și n-am știut că ce-i. Era seară și or dat câinii păste el, o venit la mine, m-o sfâșiat de un picior și după aia or venit vânătorii și l-or împușcat. Am stat la spital, că am pierdut mult sânge”, își amintește ciobanul.
Când are timp, colaborează cu pensiunea de la Stâna Haiducilor. Iarna plimbă turiștii cu sania trasă de cai, iar din primăvară până toamna le arată cum e viața la stână și le pregătește adevărate ospețe ciobănești, cu balmoș, miel sau berbecuț la proțat, lapte și caș de la oile lui.
Așa a cunoscut-o, în urmă cu aproape trei săptămâni, pe Elena Udrea. El își amintește că era în seara de 24 ianuarie, când fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului se întorcea de la Roman, unde a sărbătorit Unirea Principatelor, și a făcut un popas la pensiunea de la Stâna Haiducilor, unde a intrat în vorbă cu localnicii.
„Eram cu cineva acolo, la Stâna Haiducilor, la o cafea și a venit și dânsa acolo. Și cum se cunoaște cu șeful de acolo, ca și mine, așa ne-am cunoscut. Am stat la masă și am vorbit despre ce se întâmplă în țară, dânsa mi-o vorbit de partid și na… Eu oricum nu eram nici într-un partid înscris și acuma m-am decis”, spune bărbatul.
Săptămâna aceasta, a urmat sfatul Elenei Udrea și s-a înscris în PMP pentru că vrea să aibă acces la cei care se ocupă la cel mai înalt nivel cu agricultura din zonele montane și să îi influențeze în deciziile care privesc soarta crescătorilor de animale.
„Ceva trebă să se schimbe în țara asta, cineva trebă să se mai implice, deocamdată ni se pare ok, d-apoi nu știu mai încolo. Dacă o să stau de vorbă cu ministrul Agriculturii, o să-i povestesc toate, cu subvențiile astea, cu terenul, cu lactatele, să ne ajute să avem și noi un angro unde să le dăm, ca în alte zone, așa cum e la Brașov, o să fac tot ce pot să ia decizii bune pentru crescătorii de animale”, spune oierul.
Ciobanul Artimiță vrea, de asemenea, să se promoveze produsele autohtone, care „sunt de la sursă, nu au E-uri, niciun fel de prostie în afară de cheagul de la brânză, fără chimicale” și să le facă traiul mai bun agricultorilor. Se plânge că ultimii doi ani au fost mai grei ca niciodată.
„Așa văd eu, că de doi ani încoace e tot mai rău și nu știm cum să mai facem să fie bine. Îi iarnă multă aici la noi, la animale trebă să le dai furaje din stoc continuu și să sperăm că la 1 mai putem să ieșim în munte. Vă dați seama că un kilogram de porumb este 80 de bani și în toată ziua câte un kilogram numa’ să pun pe cap de animal, vă dați seama la ce cheltuieli ajungem. Acolo unde este numa câmpie și se fac cerelele, poate le dă mâna să vândă și lactatele mai ieftin, aici, la noi, e greu tare”, spune el.
El e de părere că în zona montană, cum este și Harghita, unde iernile sunt lungi și aspre, iar clima nu favorizează creșterea cerealelor, un kilogram de lapte ar trebui să se vândă cu cinci lei și nu cu 1,20 lei, cât este prețul actual pe care îl oferă centrele de colectare, cașul cu 18-20 de lei kilogramul, iar mieii de Paște „măcar” cu 30 de lei kilogramul.
„O sticlă de suc este 2 lei sau 3 lei și un litru de lapte e 1,20 lei. În alte zone e mai bine, pe la târgurile din București sau de la Brașov se vând mai bine, dar la noi e o zonă mai retrasă, mai izolată. Păi cum să ne descurcăm noi așa, cum să facem față să ducem animalele până dă iarba pe munte?”, susține Artimiță.
Bărbatul se amuză de fiecare dată când cineva pomenește de o poză care a făcut vâlvă pe o rețea de socializare, în care apare îmbrăcat în cojocul specific ciobanilor de la munte, alături de Elena Udrea.
„Cojocul a fost cumpărat în toamnă, chiar în noaptea în care m-a atacat mistrețul trebuia să mergem la Poiana Sibiului cu niște prieteni de-ai mei, la un târg mare, și ei mi l-au cumpărat de acolo, de la o expoziție. Amu m-or fotografiat învălit în cojoc și m-or pus pe Facebook”, râde Artimiță.
Odată intrat în politică, are „gânduri mari” și crede că tinerețea și ambiția îl vor ajuta să „schimbe viitorul” și să îl facă „mai bun”. Chiar și deputatul Elena Udrea îi recunoaște calitățile, scriind pe pagina ei de Facebook „Artimiță este un tânăr agricultor dornic să se implice”.