VIDEO Ciolacu, despre măsurile de economisire a energiei: „Eu nu pot să le cer românilor să facă vreo economie, să stingem becuri. Am trăit acea perioadă a comunismului”
This browser does not support the video element.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, la România TV, că el nu le va cere românilor să facă economie la energie electrică așa cu cere Comisia Europeană, întrucât România a mai trecut o dată prin această situație în vremea perioadei comuniste.
Totodată, el spune că fiecare este liber să facă economie de energie dacă se simt confortabil cu acest lucru, dar o raționalizare a energiei este exclusă.
„Am trăit în acea perioadă a comunismului, când s-au făcut, totuşi, nişte investiţii majore în sistemul de distribuţie, de producţie, de furnizare. România, în acest moment, la energie electrică, cât produce, atât consumă. Oamenii nu ne-au trimis în aceste funcţii de demnitari ai statului român ca să aducem iarăşi raţionalizarea şi … În cazul în care cineva doreşte să facă economie, e un lucru foarte bun, dar e o decizie personală, care ţine de bugetul familiei”, a declarat Marcel Ciolacu.
„Nu le voi cere românilor să facă economie la energie”
Președintele PSD a precizat că nu le va cere românilor să retrăiască clipele stranii din vremea comunismului, când energia era raționalizată și lumea era îndemnată să „strângă cureaua”.
„Eu nu pot să le cer românilor să vină să facă vreo economie, să stingem becuri. Există şi alte state în Uniunea Europeană care nu sunt la capacitatea României. Nu avem o independenţă energetică, dar nici eu nu i-am pus pe ultimele două guverne să închidem mine şi să venim cu nişte aberaţii… o sarabandă de greşeli”, a spus șeful social-democraților.
Marcel Ciolacu a precizat că 90% dintre români se încadrează în plafonul stabilit de 255 de kw/h, iar cei care depășesc acest prag vor fi nevoiți să achite prețul integral.
De asemenea, el spune că „poveştile că rămâne România fără energie sunt pentru adormit copiii, nu va rămâne România fără energie”.
Ce propune Comisia Europeană?
Situația de pe piețele europene de gaze și electricitate s-a înrăutățit dramatic. Prețurile explodează din cauza consecințelor războiului rusesc împotriva Ucrainei, iar stabilitatea aprovizionării cu energie electrică ar putea fi amenințată în iarna următoare.
Comisia Europeană dorește să primească un mandat pentru a pregăti intervenții pe piața energiei electrice și a gazelor naturale la nivelul comunității.
În ceea ce privește orele de vârf ale consumului de energie electrică, dimineața și seara devreme, statele membre ale UE ar trebui să se angajezeîn mod obligatoriu să reducă consumul.
Ursula von der Leyen nu a oferit o cifră concretă, dar în cercurile Comisiei se vorbește despre economii de cel puțin 10 procente. Statele membre se angajaseră deja să reducă consumul de gaz cu 15% în timpul iernii, dar numai pe bază de voluntariat.