„Există trei miniștri care nu au primit aviz favorabil de la deputați și senatori. Până acum, cutuma parlamentară, indiferent despre ce Guvern am vorbit a fost respectată. Vorbim de guvernele Cioloș, Ponta, Boc. Cei care nu au primit aviz au fost schimbați de prim-ministrul desemnat. Dacă premierul desemnat dorește să facă acest lucru, atât eu cât și președintele Senatului, domnul Meleșcanu, îi stăm la dispoziție cu o rundă de audieri în timp util și nepartinică, după cum s-a văzut în decursul acestor două zile, ca să ne încadrăm în calendarul cu votul de luni, 4 noiembrie, la ora 14.00”, a afirmat Marcel Ciolacu, după audierile din Parlament.
Din cei 16 miniștri propuși, trei au primit aviz negativ în comisiile parlamentare de specialitate.
Miercuri au fost audiați în comisii Ionuț Stroe, propus la Ministerul Tinererului, Monica Anisie, propusă la Ministerul Educației, Virgil Popescu, propus ministru al Economiei, Ion Ștefan, propus la Ministerul Dezvoltării, Bogdan Aurescu, propunerea pentru Ministerul de Externe, Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, Cătălin Predoiu, propunerea de ministru la Justiție și Lucian Bode, propunerea pentru Transporturi.
Marți au fost audiați în comisiile de specialitate primii opt liberali desemnați în Guvernul Orban, respectiv Marcel Boloș, propus la Fonduri Europene, Victor Costache, propus la Ministerul Sănătății, Florin Cîțu, propus ministru al Finanțelor, Bogdan Gheorghiu, propus la Cultură, Nicolae Ciucă, propus la Ministerul Apărării, Marcel Vela, propunerea de la Interne, Adrian Oros, nominalizat la Agricultură și Costel Alexe, propunerea pentru Mediu.
Cei care au primit aviz negativ sunt Florin Cîțu, senatorul PNL propus la Ministerul Finanțelor, deputatul liberal Ion Ștefan, propus la Ministerul Dezvoltării și Violeta Alexandru, propusă pentru Ministerul Muncii.
Votul pentru învestirea Guvernului Orban urmează să fie dat în plenul reunit al Parlamentului de luni, de la ora 14.00.