Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că își dorește ca Guvernul să adopte o Ordonanță care să țină prețurile la energie pentru zona casnică la 0,8 lei pentru consumatorii casnici, pentru IMM-uri la 1 leu, iar la gaze 0,37 lei/Kwh până în 2025.
„Această abordare profesionistă a premierului de a nu se grăbi , de a avea toate cifrele, pe urmă să decidă mi se pare una corectă. Există o ordonanță care a limitat prețul, atât în zona casnică, cât și a IMM, cu scheme de lucru pentru marii consumatori, o avem în vigoare. Din februarie până în martie.
Și cu ANRE dacă vor avea timpul necesar pentru noua ordonanță, va fi de la 1 aprilie, dacă nu se va prelungi cu încă o lună ordonanța. Există un lucru comun, prețul la energie electrică zona casnică e 0,8 și la IMM, restul de consumatori 1 leu, iar la gaze e 0,31 cu 0,37.
Aceste prețuri se vor regăsi și în următorul act normativ. Avem ceva predictibil pentru prima oară. Cel puțin pe parcursul anului în curs va dura asta. Am dori o extensie până în 2025, categoric ordonanțele trebuie date anual”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.
Liderul PSD afirmă că premierul Ciucă a venit un o propunere pentru un al treilea tarif – „tarif social” – pentru cei care consumă mai puțin.
„Cel mai important ca tariful să rămână neschimbat. Domnul premier a venit și cu o propunere pentru un tarif social, pentru cei care consumă cel mai puțin. Un al treilea tarif. Nu îți trebuie nimic, nu depui nimic. E în funcție de consumul pe care îl ai. Foarte mulți consumă până în 50 kW”, a spus el.
Ciolacu a afirmat că în cadrul coaliției s-a discutat și despre o reducere a accizei la carburant.
„Am discutat și despre o subvenție o reducere a accizei la carburant. Trebuie să stai de vorbă și cu producătorii. Acum să vedem cât influențează conflictul din Ucraina acest preț. Mi se pare un mecanism de funcționare normal, pentru o Românie normală”, a mai spus Ciolacu.
Președintele PNL, Florin Cîțu, se arată sceptic cu privire la soluția găsită de ministrul Finanțelor de reducere a accizei la combustibil cu 50% pentru o perioadă de trei luni. El atrage atenția că o astfel de măsură ar atrage declanșarea procedurii de infrigement.
Cîțu atrage atenția că dacă reducerea este sub acciza minimă atunci procedura de infrigement va fi declanșată automat. Totodată, liderul liberalilor susține că ministrul Finanțelor trebuie să răspundă în fața românilor dacă impactul reducerii accizei la combustibil nu va avea impactul promis.