Ciolacu, primul șef de Guvern, în vizită în Israel după atacul terorist: ,,România este preocupată de o posibilă extindere regională a conflictului”

Ciolacu, primul șef de Guvern, în vizită în Israel după atacul terorist: ,,România este preocupată de o posibilă extindere regională a conflictului
Publicat: 05/09/2024, 15:13
Actualizat: 05/09/2024, 15:19

Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi, la Ierusalim, o întrevedere cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, în cadrul vizitei de lucru pe care o are la invitația prim-ministrului Statului Israel.

Marcel Ciolacu se află pentru a doua oară în Israel. Șeful Executivului a punctat că: ”Sunt primul șef de Guvern care a venit în Israel imediat după atacurile teroriste din 7 octombrie 2023 pentru a-mi exprima solidaritatea față de prietenii noștri israelieni. La fel ca atunci, și acum România rămâne alături de Israel, un partener strategic important al țării noastre în regiunea Orientului Mijlociu extins. România condamnă cu fermitate atacurile teroriste asupra Israelului și face apel la toate părțile implicate să contribuie la restabilirea securității și încheierea unui acord de încetare a focului. În acest sens, România susține eforturile SUA și ale partenerilor externi din regiune, în vederea încheierii unui acord de încetare a focului și eliberării tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Premierul român și omologul său israelian au discutat despre proiecte de cooperare economică, cu accent asupra industriei de apărare, turismului și exporturilor României de produse agroalimentare.

M-am bucurat să remarc prietenia și deschiderea premierului Statului Israel, Benjamin Netanyahu față de România și, mai ales, față de aprofundarea cooperării economice. Avem o colaborare economică dinamică datorită proiectelor concrete în domeniile industriei de apărare și alimentare, precum și intereselor comune pentru sectoare de vârf precum tehnologia informațiilor, comunicații, cercetare-dezvoltare. Miniștrii români și israelieni vor discuta în detaliu realizarea acestor proiecte, a menționat premierul Marcel Ciolacu.

Situația de securitate din regiune, o altă temă a întrevederii

România va continua să pledeze ferm pentru eliberarea tuturor ostaticilor și va sprijini în acest sens eforturile Statului Israel și ale altor parteneri internaționali pentru eliberarea acestora din Fâșia Gaza, inclusiv a celor cu dublă cetățenie româno-israeliană sau cu origini românești, a subliniat prim-ministrul.

România este preocupată de o posibilă extindere regională a conflictului. Ne exprimăm susținerea față de dreptul Statului Israel la autoapărare împotriva amenințărilor teroriste. Subliniem, totodată, importanța respectării dreptului internațional, a celui umanitar și necesitatea protejării tuturor civililor. Eforturile României sunt materializate prin transmiterea de ajutoare umanitare populației civile din Fâșia Gaza și disponibilitatea de a prelua copii din această regiune pentru tratament în spitalele românești, a punctat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În timpul întrevederii cu omologul israelian, șeful Executivului a reiterat poziția României pentru o pace justă și susținerea soluției celor două state, bazată pe dreptul internațional și pe rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU.

Vizita de lucru în Israel a continuat cu întrevederea între prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și ministrul pentru Afaceri Strategice al Statului Israel, Ron Dermer.

În cursul zilei de astăzi, premierul României va mai avea convorbiri cu președintele Statului Israel, Isaac Herzog, și cu preşedintele Parlamentului israelian (Knesset), Amir Ohana.

Din delegația condusă de prim-ministrul Marcel Ciolacu fac parte ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, și deputatul Silviu Vexler.

La rândul lor, miniștrii care fac parte din delegație au întrevederi bilaterale cu omologii lor israelieni, respectiv, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Yisrael Katz, și ministrul israelian al Economiei și Industriei, Nir Barkat.

CITEȘTE ȘI:

Premierul Marcel Ciolacu, în Israel: Mi-am exprimat ÎNGRIJORAREA cu privire la situația de securitate și pericolul escaladării regionale

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Delir despre viața veșnică” în Rusia. Putin le cere oamenilor de știință să creeze un...
Bomba anului! Ilie Năstase se 'călugăreşte'. Se retrage lângă mănăstire
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de...
Marea provocare la care ucrainenii sunt obligați să găsească o soluție. General: „Problema e că...
Michele Morrone, interviu în premieră la plecarea din România! Cum a fost surprins în drum...
VIDEO Ciucă, în războiul filmelor. Reclama cărții „În slujba țării” versus ancheta Recorder care demontează...
Angela Similea a împlinit 78 de ani recent, uitată de toată lumea. Cum arată acum
Ce conține, de fapt, parizerul de pasăre de la Lidl, Penny, Kaufland, Auchan sau Metro
O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar de un milion de euro...
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
Țara în care mireasa primește toți banii de la nuntă! Aceasta pleacă cu kilograme întregi...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Contractul de montare a radarelor fixe, semnat! Unde vor fi amplasate acestea
Atac armat în Munchen, în apropierea Consulatului General al Israelului
Ce au descoperit cercetătorii studiindu-l pe cel mai PUTERNIC om din lume?
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
Laurențiu Reghecampf, față-n față cu fosta soție, la nunta fiului său mai mare
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Maria a răspuns la cea mai picantă întrebare. Ce s-a...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Alin Oprea, despre conflictele din trupă cu Tavi Colen, apărute după căsătorie. “Fiecare a început...
Visul Mariei Constantin, distrus în copilărie: „Profesoara mea m-a forțat să renunț la pian”
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Astronomii au detectat o structură extinsă în jurul galaxiei Messier 77