Ciolacu, tranșant: „Nu există altă SOLUȚIE” / Comparația cu Rusia făcută de liderul PSD în chestiunea impozitării progresive

Publicat: 01 05. 2023, 23:08
Actualizat: 01 05. 2023, 23:16

This browser does not support the video element.

Partidul Social Democrat are o poziție tranșantă în privința impozitării progresive a salariilor, subiect dezbătut intens în aceste zile.

În context, Marcel Ciolacu afirmă că, în prezent, mai există un singur stat european care practică o impozitare prin cotă unică.

Ciolacu: „Rusia mai are cotă unică”

Mai este doar un singur stat european în care există cotă unică de impozitare”, a declarat Ciolacu, invitat luni seară, de 1 mai, la Antena 3.

Liderul PSD este categoric: „Ca perspectivă, nu există altă soluție. Asta nu înseamnă că s-a ales praful de liberalism (…) Rusia mai are cotă unică”.

În urmă cu o săptămână, președintele Camerei Deputaților a propus, într-o ședință a coaliției de guvernare, suprataxarea veniturilor bugetarilor care depășesc salariul șefului statului.

Pe de altă, într-un recent raport comandat de Banca Mondială se recomandă o reformă completă a politicii fiscale din România. Astfel, experții BM susțin trecerea la impozitarea progresivă a salariilor și renunțarea la scutirea de impozit pe venit pentru angajații din IT, construcții și agricultură.

De asemenea, Banca Mondială mai propune și creșterea impozitului pe dividende la 10% (de la 8% în acest moment), creșterea impozitelor pe proprietate și creșterea impozitării microîntreprinderilor.

Potrivit datelor statistice ale Ministerului Muncii, 30.574 de români au un salariu de bază brut mai mare decât cel al președintelui României.

La sfârșitul lui 2022, Marcel Ciolacu susținea introducerea impozitului progresiv: „După ce statul român, prin ANAF, Ministerul Finanţelor şi Vamă, va face digitalizarea în România, nu există alt viitor decât impozitarea progresivă, doar dacă rămânem în logica Rusiei. Mi se pare că şi Estoria e în această logică”.

Încercările PSD de a impune impozitarea progresivă s-au blocat de opoziția PNL, care apără în continuare cota unică de impozitare.

În altă ordine de idei, Ciolacu a arătat că nu este adeptul sporurilor.

Eu vreau să ne asumăm în coaliție ca, în viitoarea lege a salarizării, să nu mai existe sporuri. Actualele sporuri să fie cuprinse în corpul salariului și de acolo să terminăm această invenție românească cu zeci de sporuri pentru care ne luptăm în instanță, câteodată le pierde angajatul, angajatorul. Vor exista pentru cei care fac gărzi, care nu pot să lipsească de la serviciu, vor exista anumite componente. Actualele sporuri intră în corpul salariului și am terminat, pentru că ele oricum erau impozitate la fel și am terminat o dată. Spor de calculator, nu mai este spor de calculator, e de condiții grele. Un minister are nu știu ce spor de 15%, celălalt minister nu are, atunci cei care nu au se mută la cei care au. Unde vrem să ajungem? Cum și în mediul privat trebuie să scoatem excepțiile, să faci un profil concurențial corect, la fel trebuie să se întâmple și în zona bugetară”, a declarat Marcel Ciolacu.