Prima pagină » Știri politice » Cioloș a găsit un nou ministru de Interne. Cine îi ia locul lui Petre Tobă

Cioloș a găsit un nou ministru de Interne. Cine îi ia locul lui Petre Tobă

Șeful Cancelariei primului ministru, Dragoș Tudorache, este noul ministru de Interne, a anunțat marți premierul Dacian Cioloș. Acesta a specificat că nu a avut prea multe opțiuni referitoare la persoana care ar putea prelua ministerul, pentru că sunt puțini cei care și-ar dori să vină din afara clasei politice și să ocupe o astfel de funcție pentru o perioadă atât de limitată, așadar a decis să meargă cu un civil, pentru „cât mai multă echidistanță și echilibru". Numirea vine după ce Petre Tobă și-a dat demisia, ca urmare a solicitării DNA de a primi aviz pentru începerea urmăririi penale pe numele său în dosarul de corupție de la D.I.P.I, acuzându-l de favorizarea făptuitorului.

Locul lui Petre Tobă la ministerul de Interne va fi luat de Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei primului ministru. Acesta a fost numele vehiculat încă de la început pentru preluarea portofoliului, Tudorache fiind numit în trecut și ministru interimar la Comunicații, după plecarea lui Marius Bostan. Șeful Cancelariei primului ministru este de profesie jurist și a lucrat peste zece ani la Comisia Europeană, postură din care a interacționat în repetate rânduri cu premierul Cioloș.

„Am analizat situația de la MAI, demisia domnului ministru Tobă, căruia vreau să-i mulțumesc, este un bun profesionist, a gestionat bine alegerile locale, sper să-și clarifice cât mai bine situația. (…) Am analizat, într-o primă fază, și un interimat, dar am hotărât să nu merg cu un interimar pentru că este un minister important, care are atribuții foarte importante în perioada următoare și cred că un interimat nu ar face decât să prelungească o stare de incertitudine”, a spus premierul Dacian Cioloș. 
 
Primul ministru a mai declarat și că nu a avut prea multe opțiuni referitoare la persoana care ar putea prelua ministerul, pentru că sunt puțini cei care și-ar dori să vină din afara clasei politice și să ocupe o astfel de funcție pentru o perioadă atât de limitată. 
 
„Ca propunere definitivă pentru următoarele patru luni, am hotărât să merg cu un civil, pentru cât mai multă echidistanță și echilibru. O să fiu sincer și o să vă spun că n-am avut prea mult de ales pentru că e greu să convingi pe cineva din afară să vină pentru patru luni de zile la un minister atât de complicat”, a adăugat premierul. Cioloș a precizat și că a discutat cu Tudorache despre perspectiva unei candidaturi la alegerile parlamentare, iar acesta i-a mărturisit că „în niciun caz” nu va fi pe liste și că va rămâne până la finalul mandatului după care „își va vedea de treabă”. 
 

 

Numirea vine după ce joia trecută Petre Tobă și-a anunțat demisia din fruntea Ministerului de Interne, în urma avizului cerut de procurorii DNA pentru începerea urmăririi penale pe numele său în dosarul privind fapte de corupție la DIPI, fiind acuzat de favorizarea făptuitorului.

Este vorba despre un dosar disjuns din dosarul „Limuzina”, în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este acuzat și el de abuz în serviciu, pentru că ar fi dispus alocarea a 410.000 lei pentru fondurile operative ale serviciului secret, bani pe care i-a utilizat apoi pentru achiziția unei limuzine de lux Audi A8, „pentru folosința personală și exclusivă”, dar și pentru cumpărarea unei cabine de duș cu jacuzzi, a unor canapele și a unui televizor pentru cabinetul său de ministru. DNA arată că din fondurile operative ale serviciului secret al MAI au mai fost cumpărate căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei sau stilouri în valoare de 13.000 lei. 

„Am decis să-mi prezint demisia primului ministru pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne într-un scandal public în prag de alegeri. Resping cu tărie acuzațiile aduse și sunt la dispoziția organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situații. Menționez că toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentării cauzei, inclusiv la cele clasificate «secret de stat”, a transmis joi seara Petre Tobă prin biroul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

Tobă a postat apoi pe pagina a Facebook a ministerului pe care l-a condus un mesaj adresat angajaților instituției în care le mulțumește angajaților pentru colaborare, susținând și că a fost atacat permanent, din primele zile de mandat, din motive politice.
 
„Am fost permanent atacat încă din primele zile ale mandatului, dar nu pentru ceea ce am făcut în plan profesional, pentru proiectele inițiate sau activitatea mea ca ministru, ci din alte considerente, de natură politică. Subliniez că nu am făcut politică și nu voi face nici în viitor, nu am urmărit ca funcția de ministru să devină o trambulină pentru a accede în viața politică, ci voi fi dedicat muncii profesionale, voi fi permanent în slujba țării și a cetățeanului, așa cum o fac de peste 26 de ani.
 
În această perioadă am rezistat tentației de a abandona, deoarece am avut permanent alături de mine sprijinul colegilor din ministerul afacerilor interne din toate armele și de aceea, încă o dată, vă mulțumesc. Ca om care a lucrat în acest sistem, știam la momentul învestirii că un an electoral înseamnă un an de zbateri. Istoria anilor electorali asta demonstrează – în anii 2009 și 2012, MAI a avut câte 5 miniștri. Cu toate acestea mi-am asumat această provocare, iar prin ceea ce am făcut pentru instituție și, în special pentru cetățeni, eu cred că a meritat!”, a scris Petre Tobă pe pagina de Facebook a ministerului Afacerilor Interne după ce a demisionat.
 
La scurt timp după cererea DNA, premierul Cioloș a declarat că cel mai bine pentru guvern ar fi ca Tobă să plece, în caz contrar fiind nevoit să-i ceară demisia: „Cineva care are semnătura sau propunerea mea pentru a fi numit sau demis, în aceste condiții trebuie fie să-și de demisia, fie să cer eu să plece. Asta nu înseamnă că persoana este vinovată, justiția va decide acest lucru. O să discut cu domnul Tobă, dar evident că în acest moment e cel mai bine, și pentru dânsul și pentru Guvern, ca dânsul să plece”, a declarat premierul Dacian Cioloș.
 
Procurorii anticorupție au cerut joi încuviințarea urmăririi penale pentru minstrul de Interne Petre Tobă, într-o cauză disjunsă din dosarul „Limuzina” al lui Gabriel Oprea, arătând, printr-un comunicat de presă că există suspiciunea că „la data de 1 aprilie 2016, în contextul în care, la Direcția Națională Anticorupție se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 (care ulterior a fost trimis spre judecare, vezi comunicat 634/VIII/3 din 11 mai 2016), Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente”, solicitarea vizând câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, pe care le-ar fi încălcat funcționarii urmăriți penal în cazul faptelor de corupție de la serviciul secret al MAI.

Citește și