Cioloș, despre eșecurile guvernării: „O reformă profundă în administrație nu poate fi făcută și fără asumare politică”
„În primul rând: da, nu am strâns suma de șase milioane de euro pe care ne-am asumat-o de la început. Intenția e în continuare să o achiziționăm, eu cred că e un lucru bun ca statul român să o achziționeze, nu vreau să fac din Brâncuși un agent electoral pentru nimeni și îmi pare rău că este speculat acest subiect, de-asta nici nu am comunicat prea mult. E speculat electoral”, a declarat Cioloș, întrebat dacă achiziția operei „Cumințenia Pământului” este un succes sau un eșec.
În ceea ce privește reforma administrației publice, Cioloș a explicat că pentru el a fost clar că „o reformă profundă în administrație, cum avem noi nevoie, nu poate fi făcută și fără asumare politică, a unei majorități politice”.
„Când am avut discuții cu liderii de partide și de grupuri parlamentare, înainte de instalarea Guvernului, am avut promisiuni că vom avea susținere pentru o astfel de reformă. La sfârșitul lui mai, când am venit cu acea consultare publică pe reformă, au fost clare semnalele din partea partidelor că, fiind un an electoral, ei nu vor să intre în discuția asta și să-și asume Guvernul”, a detaliat Cioloș.
Referindu-se la legea salarizării, Cioloș a subliniat că „e într-un fel legată și de reforma în administrația publică” și că, în viziunea sa, „ar trebui mers în paralel cu ele”.
„N-aș spune că e un eșec total, pentru că am început totuși. Am început, și a început domana ministru cu acest proiect, a fost lansată în spațiul public ideea unui proiect de lege al salarizării unitare, însă după câteva săptămâni de analiză a proiectului și de discuții cu partenerii sociali a reieșit clar că va fi imposibil să finalizăm un astfel de proiect de lege, realist vorbind, fără să avem o bază de date cu toate salariile”, a mai explicat premierul.