Cioloș, despre greva din sănătate: Nu ne permitem să dezechilibrăm situația bugetară
„Cunoașteți bine bugetul care a fost aprobat, de Parlament, la sfârșitul anului trecut. Au spus că în acel buget trebuie să lucrăm. Deci acesta e bugetul, nu avem de unde să luăm mai mult decât la rectificare dacă luăm de la un alt domeniu ca să punem la un alt domeniu. Marja pe care o avem știți că este foarte restrânsă pentru că pe de o parte s-au aplicat măsurile de relaxare fiscală și în același timp au crescut salariile”, a afirmat premierul, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să lucreze pe un buget care aprobat de Parlament.
„Pentru orice altă decizie, inclusiv din Parlament care vizează impactul bugetar, a spus-o și Curtea Constituțională, trebuie să se prevadă sursa de finanțare, pentru că altfel nu avem de unde. Nici nu putem să ne permitem să dezechilibrăm situația bugetară și să dăm acest semnal negativ în exterior, care să afecteze situația economică a României, pentru că percepția privind echilibrul bugetar are un impact foarte mare și asupra investițiilor care se fac în țară”, a adăugat primul-ministru.
Cu toate acestea, Cioloș a spus că este un subiect care trebuie discutat, întrucât în sănătate există o situație dificilă.
„Știu că domnul ministru caută soluții care să aibă în vedere și sectorul sanitar. Cred că e prea devreme să putem discuta despre asta. Aici domnul ministru trebui să-și exprime punctul de vedere”, a spus Cioloș.
Federația Sindicală „Hipocrat „, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România(CFSMR) și CNS „Cartel ALFA” au anunțat că de luni intră în grevă japoneză cu banderolă, fiind primul protest dintr-o serie anunțate de sindicaliști.
Sindicaliștii din sănătate cer „aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară și în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referință salariul minim brut pe economie de 1250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiții deosebite de muncă, sporul de doctorat”.