Cioloș îl trimite pe Patriarh după bani la primari și enoriași. „Lăcașurile de cult nu au alocare în bugetul de stat”

Cioloș îl trimite pe Patriarh după bani la primari și enoriași. „Lăcașurile de cult nu au alocare în bugetul de stat
Publicat: 09/12/2015, 19:50

Lăcașurile de cult nu au alocare în bugetul de stat pentru 2016. Acesta a fost mesajul transmis de premierul dacian Cioloș Bisericii, la finalul ședinței de Guvern în care s-a aprobat proiectul bugetului pentru anul viitor. Șeful executivului a sugerat și o soluție pentru această situație care i-a nemulțumit profund pe capii Bisericii, care s-au văzut șterși de pe lista fondurilor publice.

„Faptul că nu avem alocări bugetare nu înseamnă că investițiile care se fac în lăcașele de cult nu sunt importante, dar cred, pe de o parte, că aici e importantă implicarea enoriașilor, a credincioșilor, și a autorităților locale. Acestea pot să decidă cel mai bine în ce fel anumite investiții sunt prioritare sau nu pentru comunitățile respective. Nu știu dacă bugetul de stat – mai ales în condițiile bugetare foarte dificile pe care le avem mai e cazul să alocăm aceste bugete. Nu ne-am putut permite aceste alocări”, a declarat Cioloș.

O portiță pentru bani publici ar fi însă finanțarea anumitor proiecte sociale ale Bisericii. „Am spus și în discuțiile cu Părintele Patriarh, cred că putem mobiliza cultele în proiectele cu caracter social. Programele, proiectele pe care le avem la dispoziție vor fi deschise și pentru culte”, a spus Cioloș.

Premierul a mai comentat că a ținut cont și de tensiunea socială pe subiectul finanțării Bisericii de către stat, lucru pe care i l-a semnalat și Patriarhului. „Am trăit sentimentul în aceste zile, când au fost discuțiile legate de finanțarea sau nu a lăcașurilor de cult, dincolo de justificarea sau nu a implicării bugetului public, am simțit și o tensiune foarte mare în societate legată de aceste lucruri. Cred că împreună trebuie să vedem cum facem să depășim aceste tensiuni și aceste conflicte din societate, care nu fac bine nici de o parte, nici de alta. Nu cred că în felul acesta putem să ne clarificăm lucrurile, să ne limpezim principiile și valorile pe care vrem să cheltuim inclusiv banul public și nu cred că în felul acesta putem să ajungem la o stare de încredere în noi și în ceea ce putem face”, a arătat Cioloș.

Măsura ștergerii din bugetul pentru anul viitor a fondurilor pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea unora existente vine după ce, în 2014 și 2015, guvernul condus de Victor Ponta a alocat în total 325 de milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru lăcașurile de cult.

Bisericile primesc însă în continuare plata salariilor personalului clerical de la bugetul de stat.

Statisticile prezentate de Guvern arată că în România erau în construcție 525 de biserici noi în 2014, 251 în 2015, iar pentru 2016 se prevăd 291 de biserici nou construite.

Un calcul care reflectă indicatorul de eficiență a construirii de biserici noi în România, arată că în 2014 Guvernul a investit în medie 90.000 de lei pentru fiecare biserică nou construită, în 2015 această sumă a scăzut la 62.000 de lei. În medie, reparația fiecărei biserici unde s-au început lucrări de modernizare a costat Guvernul României 289.000 de lei în 2014, în 2015 media scăzând la 25.000 de lei.

Pictura bisericilor a primit de la Guvern, în medie pentru fiecare biserică, 85.000 de lei în 2014, 6.000 de lei în 2015.

Activitățile de asistență socială ale bisericilor au fost finanțate de la Guvern cu 143.000 de lei în 2014, în medie pentru fiecare biserică, în 2015 cu o medie de 18.000 de lei, iar în 2016 media ar urma să scadă la 8.000 de lei pentru astfel de activități.

Sâmbătă dimineață, întrebat ce le transmite celor care spun că biserica ar putea fi un bun Moș Nicolae pentru bugetul de stat, Patriarhul Daniel a răspuns: „Da, noi am spus de mai multe ori că suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să și renunțăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăți”.

Patriarhul Daniel a mai spus că Biserica Ortodoxă Română nu vrea să stea „cu mâna întinsă la stat tot timpul”, dar trebuie ca statul să dea înapoi ceea ce a fost luat de la Biserică.

Duminică, Guvernul a anunțat că premierul Dacian Cioloș a avut o discuție cu Patriarhul Daniel, în care l-a asigurat că va finanța proiectele de investiții importante ale BOR și că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziție resurse financiare, „în funcție de posibilități”, pentru lăcașele de cult în construcție.

De asemenea, Executivul a anunțat că bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creștere față de acest an atât în ceea ce privește personalul clerical, cât și cel neclerical.

„Discuția a scos încă o dată în evidență buna înțelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situația financiar bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creștere față de anul precedent atât în ceea ce privește personalul clerical cât și cel neclerical, ca o recunoaștere a rolului social important pe care reprezentanții cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acestă perspectivă”, se menționa într-un comunicat de presă al Guvernului.

La rândul său, Ministerul Finanțelor a precizat că anul viitor contribuția statului la salarizarea personalului clerical va crește la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei în 2015, iar cea pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei.

„Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creștere a salariilor acordate personalului clerical și neclerical. În cazul personalului clerical, contribuția statului la salarizarea personalului de cult creste de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuția statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% față de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016”, arăta Ministerul Finanțelor Publice.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii. 29% spun că...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor / Mesaj pentru cei care...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”