Cioloș își face ONG: „Rămân în viața publică”. Cum va colabora cu USR și ce spune despre discuțiile cu PNL
„M-au susținut în campanie pentru candidatura de prim-ministru și mi s-a părut de bun-simț să vin cel puțin să le mulțumesc (…) Acum am avut timp să văd, să îi cunosc pe mulți dintre deputați. A fost o primă vizită de prim contact din partea mea. Intenția mea e să rămân în continuare implicat în viața publică, să promovez valorile și principiile din România 100. Am discutat legat de modul de colaborare pe viitor. Intenționez să discut cu mai mulți dintre foștii colaboratori ca, în perioada următoare, să creăm o structură asociativă plecând de la România 100. Va fi o asociație. Când va fi gata o să vă anunțăm”, a spus Dacian Cioloș, joi, după ieșirea de la discuțiile purtate cu grupul parlamentar al USR.
Cioloș a precizat că el însuși are nevoie de o analiză, în perioada următoare, pentru a vedea care e modalitatea cea mai bună pentru a fi „eficient în viața publică”. Întrebat dacă le va propune USR și PNL să colaboreze cu asociația pe care o va conduce, Cioloș a răspuns afirmativ. În ceea ce privește domeniile, fostul premier a detaliat: „Ideea e să dezvoltăm și anumite domenii pe care noi am lansat proiecte în perioada guvernării. Ideea asta e”.
„Eu cred că în România a face politică nu înseamnă a fi prezent la guvernare sau a fi prezent în Parlament”, a ținut să precizeze fostul premier.
Întrebat dacă intenționează să transforme asociația într-un partid, Cioloș a răspuns negativ.
„Nu asta e intenția. Avem suficiente partide politice, inclusiv partide politice noi. În momentul ăsta nu cred că asta e soluția”, a mai spus fostul prim-ministru.
În ceea ce privește o eventuală întâlnire și cu cei din PNL, Cioloș a precizat că a avut o discuție cu președintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan.
„Am convenit ca, în perioada următoare, în măsura în care urmează să discute cu cei din conducerea partidului, să vadă când e momentul și dacă simt nevoia (n.r – pentru o întâlnire). Eu simt nevoia să mă duc să le mulțumesc pentru susținerea din campanie”, a afirmat Cioloș.
La rândul său, președintele USR, Nicușor Dan, a declarat că a discutat cu Dacian Cioloș despre lipsa de politici publice din spațiul public, colaborarea dintre formațiunea pe care o conduce și asociația fostului premier urmând să vizeze acest subiect.
„A fost o discutie cordială. Legat de viitor, am discutat despre lipsa de politici publice din spațiul public. Vedem cu toții dispute sterile între politicieni, însă nu vedem politici publice cu care clasa politică să vină către cetățeni și colaborarea pe care o să o avem va fi pe partea de politici publice”, a declarat Nicușor Dan.
Întrebat dacă USR va cere expertiză asociației, Nicușor Dan a răspuns că fără îndoială va face acest lucru.
Pe de altă parte, Raluca Turcan a declarat, la scurt timp, că PNL nu a luat o decizie cu privire la o posibilă întâlnire cu Dacian Cioloș și că, în cadrul partidului, „sunt colegi care au și opinii diferite”.
„Sunt colegi care sunt și mai moderați. Așa este într-un partid, nu este nimic rău. Sunt unii care consideră că participarea domnului Cioloș în campania electorală putea fi mai puternică. Sunt unii care solicită să ne uităm întâi în propria noastră curte și să vedem dacă noi puteam face mai bine lucrurile în PNL. Asta nu înseamnă că nu suntem oameni cu opinii libere și că dacă nu luăm o decizie instituțională nu o să o și respectăm”, a declarat Turcan.
Liderul interimar al liberalilor a afirmat că nu s-a discutat „nicio clipă” despre înscrierea lui Cioloș în PNL.
„Dacă vom avea această discuție, domnul Cioloș va putea veni să discute cu colegii din PNL. Am înțeles că la USR a fost invitat. Mi se pare normal să participe la o discuție la care a fost invitat”, a mai spus Turcan, adăugând, la solicitarea jurnaliștilor, că nu s-a gândit să propună o întâlnire cu Cioloș și că liberalii sunt cei care vor decide.
Dacian Cioloș a fost vectorul de imagine al celor două partide în campania electorală pentru alegerile parlamentare.
Președintele USR, Nicușor Dan, declara, după alegerile parlamentare, întrebat dacă îl invită pe premierul Dacian Cioloș în partid, că este convins că acesta are nevoie de un timp de gândire și că el este pentru ”chestiuni stabile și pe termen lung”.
”Eu sunt pentru chestiuni stabile și pe termen lung. Eu l-am auzit pe domnul Dacian Cioloș spunând că în afara alternativei care nu s-a concretizat pentru continuarea ca prim-ministru și, în afara terminării mandatului său ca prim-ministru nu a reflectat asupra intrării într-un partid. Sunt convins că are nevoie de un timp de gândire. Ceea ce am spus noi, inclusiv în conferința de presă, am spus că în situația în care dorește să vină în USR, ușa este deschisă. Dar, s-au terminat alegerile, începe o perioadă de construcție, de activitate în Parlament, fiecare dintre noi are ce să facă și, în măsura în care domnia sa va lua această decizie, ușa este deschisă”, spunea Nicușor Dan.
La rândul său, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, preciza, după alegerile parlamentare, că se va discuta în interiorul partidului dacă îi vor propune premierului Dacian Cioloș să se înscrie în PNL și cum vor colabora cu acesta.
„Vom discuta, este un aspect la care ne gândim și voi propune să reflectăm pe viitor cum vom colabora cu Dacian Cioloș. Este un om care a avut, cel puțin pe domeniul educației de care m-am ocupat, a avut niște performanțe. Vom discuta care va fi rolul sau colaborarea cu Dacian Cioloș. Nu am discuta asta până acum”, spunea Turcan.
Liderii din teritoriu resping, însă, acest scenariu, afirmând că asocirea cu Dacian Cioloș este o greșeală și că PNL ar trebui să își caute lider în rândul membrilor de partid.
Printre ei se numără și liderul PNL Călărași, Răducu Filipescu, care consideră că Dacian Cioloș „o greșeală”, mai mulți lideri de filiale criticând, de altfel, în perioada campaniei electorale asocierea partidului cu premierul în funcție, dar și lipsa de implicare a acestuia în campanie.
Președintele demisionar al PNL, Alina Gorghiu, l-a invitat în repetate rânduri pe Dacian Cioloș să se înscrie în PNL, atât înaintea campaniei electorale, cât și pe parcursului acesteia.