Prima pagină » Știri politice » Cioloș, la „raport” în Parlament pentru a prezenta situația economică a țării

Cioloș, la „raport” în Parlament pentru a prezenta situația economică a țării

Cioloș, la
Premierul Dacian Cioloș va veni, astăzi, în Parlament pentru a prezenta un raport asupra economiei, la insistențele social-democraților care au susținut că este urgent să primească lămuriri, deși nu aceeași urgență au arătat-o când au "negociat" condițiile ședinței, invocând "bioritmul colegilor" care vin târziu la muncă.

Deși social-democrații lui Liviu Dragnea cereau prezența de „urgență” a premierului, stenograma ședinței Birourilor Permanente ale celor două Camere în care au fost discutate condițiile convocării premierului arată că aleșii nu au fost deloc dispuși să se mobilieze pentru un raport atât de important cum este cel privind „starea reală a economiei”, pe care tot ei l-au solicitat, iar argumentul suprem invocat în negocierea programului ședinței a fost „bioritmul colegilor”.

Marea „dispută” a fost solicitarea Guvernului ca ședința Camerelor să aibă loc cu o jumătate de oră mai devreme, la ora 14.00, în condițiile în care luni este programată ședință de Guvern la ora 9.30, iar premierul pleacă spre New York la ora 17.00.

După ce au încurcat ziua, grupurile parlamentare PSD și PNL au cerut ca premierul să fie convocat la ora 14.30, în timp ce președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus ca acesta să fie chemat mai devreme astfel încât Dacian Cioloș să nu stea cu „sufletul la gură” pentru că pierde avionul.

„Știm că bioritmul colegilor noștri, deși programul începe de la ora 14.00, îi îndeamnă să vină pe la ora 15.00, în cazul că vin. De aceea, pentru a fi mai multă prezență la o asemenea prezentare interesantă și ținând cont și de faptul că diverse grupuri parlamentare au și alte activități – cum ar fi PNL-ul, pe la ora 13.00 -, poate n-ar fi rău să rămână 14.30. Să apucăm să terminăm și noi ședințele și să vină și colegii care, după cum știm, cu regularitate, ajung, într-un caz bun, la 14.30. E o dezbatere interesantă pentru toată lumea”, a pledat reprezentantul PNL, senatorul Cristian Rădulescu.

Pe de altă parte, liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, a acuzat, luni, PSD că a dat dovadă de ipocrizie prin chemarea lui Dacian Cioloș în fața celor două Camere în condițiile în care „PSD-ul a votat, a susținut și susține Guvernul”.

„E bine că premierul vine în Parlament, să ne vorbească despre economia României, așa cum este ea, cu bune și cu rele, dar să ne informeze premierul cu cifrele cele mai noi, cele mai curate, cele mai precise, pentru că evident, toate aceste cifre cel mai bine stau în mâna Executivului. În același timp, îmi pare rău că premierul vine chemat de PSD, ca o încercare ipocrită, aș spune mai degrabă, de a arăta cât de grozav e PSD-ul în relația cu Guvernul, că el nu susține Guvernul, că îl critică de fiecare dată, ceea ce din păcate nu este adevărat”, a declarat Nicolăescu la RFI.

Potrivit programului aprobat de Birourile Permanente reunite, prim-ministrul i se rezervă 30 de minute, pe care le utilizează la începutul și la sfârșitul dezbaterilor, iar grupurile parlamentare de la Cameră și Senat au alocat timp maxim corespunzător cu numărul membrilor lor-PSD, 32 de minute; PNL, 27 de minute; ALDE, 7 minute, UDMR, 4 minute; minorități naționale, 3 minute.

Parlamentarii ar trebui să ratifice luni și o decizie a Consiliului UE, România fiind singura țară care nu a aprobat directiva, din cauza absenteismului aleșilor, atrăgând avertismentele Comisiei Europene care nu poate să propună rectificarea bugetară, iar statele membre nu pot să contribuie la bugetul UE.

Citește și