PNL a cerut ieri guvernului Cioloș adoptarea unei ordonanțe de urgență în așa fel încât legea să poată fi modificată până în vară, la alegerile locale, iar primarii să poată fi aleși în două tururi de scrutin, nu în unul, așa cum prevede în prezent.
„Una dintre revendicările concrete este revenirea la un scrutin bazat pe două tururi de scrutin. Singura variantă realistă pentru a putea face această schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanță de urgență. Am ajuns la concluzia că trebuie să-i propunem primului ministru Cioloș că trebuie să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut. Nu cred că părerea politicienilor este relevantă în acest subiect, cred că părerea societății civile din România este mai mult decat relevantă”, a declarat copreședintele PNL, Alina Gorghiu.
Decizia PNL vine după ce o inițiativă în acest sens a 105 liberali a primit aviz negativ la sfârșitul anului trecut, pe 17 decembrie, în comisiile juridică și de administrație de la Senat.
Întrebat despre solicitările liberalilor, Dacian Cioloș a spus astăzi că, cel mai probabil, acest lucru nu se va întâmpla, pentru că nu ar fi corect ca un guvern să emită o ordonanță de urgență pentru a schimba prevederile unei legi adoptate politic.
„Este vorba despre o lege politică pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorală modificată. S-a decis printr-o înțelegere politică. Guvernul pe care îl conduc este un guvern care nu este implicat politic și nu cred că este democratic să modifice un guvern prin ordonanță de urgență o lege politică”, a declarat premierul Dacian Cioloș, prezent la o dezbatere PNL organizată la Palatul Parlamentului.
Gorghiu: Mă așteptam ca un guvern tehnocrat să dorească asumarea unei astfel de schimbări
Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a reacționat la declarațiile premierului printr-o postare pe pagina sa de Facebook, afirmând că nu se aștepta la o astfel de poziție și că aceasta este, probabil, motivată de teama de a nu fi acuzat de partizanat politic.
„Referitor la revenirea la scrutinul în două tururi pentru alegerea primarilor, mă așteptam ca un guvern tehnocrat să dorească asumarea unei astfel de schimbări în legislația electorală. Asta, mai ales, având în vedere că în prima schiță a programului de guvernare asumat de premierul Cioloș, susținea reintroducerea votului în două tururi. Până la urmă, marți,19 ianuarie, prim-ministrul a ales o poziție de neimplicare, probabil și din teama de a nu fi acuzat de partizanat politic”, a scris Gorghiu pe rețeaua de socializare.
Aceasta a adăugat și că nu consideră că acest subiect este unul politic, ci, mai degrabă, unul tehnic, valoros pentru societatea civilă și mai puțin pentru politicieni. Gorghiu a mai spus, însă, și că eforturile pentru modificarea acestei legi vor continua.
„Vom continua efortul de a schimba legea în Parlament, chiar dacă șansele sunt extrem de mici. Nu am pornit acest demers cu mari așteptări de succes, dar era de datoria noastră să încercăm tot ce ne stă în putință pentru a realiza această schimbare care, repet, a fost cerută insistent de către stradă”, a încheiat copreședintele PNL.
Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost decisă în timpul guvernării PDL și a fost menținută la modificarea legii anul trecut, pe care liberalii au votat-o în majoritate, respectiv 54 din 80 prezenți la votul în Camera Deputaților, decizională în acest caz.
Mișcarea Populară susține alegerea în două tururi
Sistemul cu două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor este susținută și de Mișcara Populară. De altfel, imediat după instalarea lui Traian Băsescu la șefia MP, parlamentarii formațiunii au depus o propunere legislativă în acest sens.
În expunerea de motive, Mișcarea Populară susține că fiind aleși în două tururi, aleșii ar dispune de o legitimitate suplimentară, fapt ce ar contribui la „consolidarea actului de guvernare locală”. Alegerea primarilor dintr-un singur tur ar recompensa doar partidele mari, mai bine implementate la nivel local, nefiindu-le dată șansa partidelor mici de a apela la alianțe, fapt ce dezavantajează un partid tânăr ca Mișcarea Populară, susțin semnatarii.
PSD se opune
Alegerea primarilor în două tururi nu este susținută de PSD, partidul care este avantajat de menținerea actualelor reglementări.
„Subiectul este închis. Avem alegeri locale în iunie. Nu suntem de acord să mai modificăm legislația privind alegerile locale. Primarii vor fi aleși dintr-un singur tur, așa cum este prevederea legală acum și președintii de consilii județene din randul consilierilor județeni în ședința Consiliului Județean, indirect”, declara Liviu Dragnea, în decembrie.