Cioloș, mesaj dur pentru miniștrii săi
„Avem pe ordinea de zi un Proiect de hotărâre privind constituirea comisiilor de insolvență la nivel central și teritorial prevăzute de Legea 151. Știți că am fost nevoiți să prorogăm această lege tocmai pentru că implementarea ei nu era prăgătită cu anumite măsuri. V-am cerut atunci fiecăruia dintre dumneavoastră care ați venit cu ordonanțe de prorogare a unor legi să vă prevedeți planuri măsuri pentru a pregăti implementarea acestor legi”, a declarat premierul Dacian Cioloș, miercuri, la debutul ședinței săptămânale a Guvernului.
Pe ordinea de zi a ședinței se află spre aprobare un proiect de hotărâre privind constituirea comisiilor de insolvență la nivel central și teritorial prevăzute de Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanei fizice.
„Avem astăzi, pentru pregătirea implementării Legii insolvenței pentru persoanele fizice, o primă etapă pe care o avem pe ordinea de zi, voiam să vă atrag atenția în acest context, toți cei care aveți astfel de ordonanțe de prorogare și care ați avut atașat un plan de măsuri pentru a putea pregăti implementarea acestor legi să fiți foarte atenți să respectați aceste programe ca să nu mai fie obligat următorul guvern să proroge din nou aceste legi”, a arătat Cioloș.
Guvernul a adoptat, la sfârșitul lunii decembrie, ordonanța de urgență pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, astfel încât aceasta ar urma să fie aplicată abia din decembrie 2016.
Dan Suciu a subliniat că, deși „nu a dorit să amâne aplicarea legii, Guvernul a fost nevoit” să recurgă la această soluție din cauza faptului că etapele procedurale pentru punerea în practică a actului normativ nu au fost parcurse, iar normele metodologice nu au fost gata. „S-a ajuns în această situație deoarece niciunul dintre pașii prevăzuți de lege nu a fost parcurs. (…) Erau termene foarte clare legate de acețti pași”, a declarat Suciu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că, la nivelul Executivului, a fost stabilit un plan de acțiune, pentru perioada următoare, astfel încât toți acești pași să fie făcuți, una dintre etape referindu-se la constituirea comisiilor de insolvență, la nivel central, și stabilirea onorariilor pentru administratorii judiciari ai datornicilor. Prin măsura aprobată de guvern, se asigură timpul necesar pentru procesul de consultare publică asupra normelor de aplicare a legii, iar ulterior, pentru adoptarea lor de către Guvern, se precizează și într-un comunicat de presă.
De asemenea, se prelungește perioada în care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului are sarcina să înființeze cele 42 de Comisii de insolvență la nivel teritorial și Comisia de insolvență la nivel central, cu scopul de a avea un sistem național care să asigure corectitudinea și transparența în materia insolvenței persoanei fizice. ANPC va organiza concursurile pentru angajarea personalului din cadrul Comisiilor de insolvență și va face demersurile pentru dotarea spațiilor în care vor funcționa Comisiile de insolvență.
Până la jumătatea lunii ianuarie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri vor prezenta Guvernului un plan al măsurilor necesare pentru pregătirea implementării acestei legi, care să conțină etapele, termenele de realizare și responsabilii. De asemenea, ANPC are sarcina să prezinte Guvernului raportări trimestriale privind realizarea acestui plan de măsuri menit să pregătească intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice. Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplicate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare.
Legea privind procedura insolvenței persoanelor fizice prevede ca orice cetățean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să își poată reeșalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani. Potrivit legii, cei care își declară falimentul personal sunt protejați astfel de executarea silită. Toate cheltuielile datornicului vor fi însă verificate de un administrator judiciar. Persoanele condamnate pentru evaziune fiscală, dar și de cei care au ajuns în insolvență în mod fraudulos ori au acumulat datorii noi prin achiziții costisitoare nu pot beneficia de prevederile acestei legi.
Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 18 iunie 2015 și urma să intre în vigoare la finalul anului trecut, însă normele de aplicare a actului normativ nu au fost adoptate încă. De asemenea, CSM a cerut o amânare pe motiv că nu există suficient personal care să analizeze dosarele celor care solicită declararea falimentului personal.