Cioloș, mesaj pentru elevi: Nu căutați titluri goale de conținut așa cum fac unii
„Am încredere în voi și vă invit și pe voi să aveți încredere în voi înșivă în calea pe care o vedeți înaintea voastră. (…) Să nu căutați titluri goale de conținut, așa cum fac unii, pentru că sunt obținute fără ca ceva în voi să progreseze. Cred că școală românească trebuie să vină cu o schimbare de perspectivă, școala trebuie să vă lase spațiu să vă exprimați și să învățați responsabilitatea”, a spus premierul în cadrul discursului susținut la deschiderea anului școlar la Liceul Carol I din Fetești.
În acest context, Cioloș le-a transmis elevilor „să nu aleagă întotdeauna calea cea mai ușoară” și i-a îndemnat să aibă încredere în ei înșiși.
„Pentru mulți dintre voi prezența aici știu că înseamnă sacrificii făcute de voi și pentru familiile voastre. Dincolo de tot ceea ce auziți, dincolo de tot ceea ce vedeți în jurul vostru, să știți că educația e cea mai bună cale și cea mai dificilă. De aceea, vă invit să nu alegeți totdeauna calea cea mai ușoară, chiar dacă calea educației, calea efortului presupune sacrificii din partea voastră, dar pot să vă asigur și din experiență personală că, mai devreme sau mai târziu, încrederea pe care o acordați vouă înșivă și în calea efortului pe care o alegeți, este răsplătită. Nu vorbesc de percepția socială. Important e să vă simțiți voi împliniți prin ceea ce faceți și să fiți cu conștiința împăcată că atât cât a depins de dumneavoastră ați făcut.
Vă îndemn să aveți încredere în voi, în calea voastră, să vă țineți de ea, să nu căutați neapărat doar note bune, să căutați să asimilați și să înțelegeți ceea ce asimilați. Să nu vă luați după cei care vă demonstrează vremelnic, vă asigur – doar vremelnic, că se poate răzbi în viață și fără studiu și fără școală. Pentru că, mai devreme sau mai târziu doar ceea ce ați învățat și ceea ce ați asimilat părin voi înșivă e ceea ce vă dă o linie dreaptă în viață”, a declarat Cioloș.
Premierul s-a referit, totodată, și la adoptarea statutului elevilor.
„Vreau să subliniez faptul că acest statut al elevului nu înseamnă că este un document oficial care formalizează cumva posibilitatea de a dovedi lipsă de respect față de profesori. Profesorii sunt cei care sunt aici ca să vă îndrume, sunt cei cărora le datorați respect, nu din obligație sau că așa scrie într-o lege sau într-un regulament, ci pentru că atunci când nu suntem capabili să acordăm respect celuilalt, nu avem cum să ne respectăm pe noi înșine, iar dacă nu putem să ne respectăm pe noi înșine, nu avem cum să fim împliniți”, a afirmat Dacian Cioloș.