Prima pagină » Știri politice » Cioloș nu mai vrea serviciu secret la MAI

Cioloș nu mai vrea serviciu secret la MAI

Cioloș nu mai vrea serviciu secret la MAI
Premierul Dacian Cioloș a declarat că și-ar dori ca DIPI, serviciul secret al MAI, să devină o structură de protecție internă, nu să rămână un serviciu secret. Declarația sa intră în totală contradicție cu un proiect de lege lansat în dezbatere publică recent de ministrul de Interne Dragoș Tudorache, care redefinește DIPI ca serviciu secret militarizat, cu activități specificate de legea siguranței naționale, inclusiv interceptarea comunicațiilor. Premierul a precizat însă, într-un interviu acordat Hotnews, că așteaptă rezultatele dezbaterii publice înainte să ia o poziție la nivel de guvern.

Premierul Dacian Cioloș a declarat că serviciul secret al MAI, care ar urma să se transforme în Unitatea de Protecție Internă – serviciu secret militarizat cu puteri de culegere a informațiilor inclusiv prin interceptarea comunicațiilor – ar trebui să fie doar o unitate de protecție internă pentru cadrele MAI, nu un serviciu secret. Poziția sa intră însă în totală contradicție cu proiectul de lege lansat în dezbatere publică de ministrul de Interne Dragoș Tudorache.

„Eu sper să putem ajunge la concluzia că nu e un serviciu secret, ci o structură de protecție internă. Eu asta îmi doresc, să nu mai existe un serviciu secret la Ministerul de Interne, pentru că nu e cazul, servicii secrete avem conform legii. E o structură de protecție internă care trebuie să se asigure că oameni care lucrează într-o instituție de forță, care se ocupă de ordinea și liniștea publică, sunt în afara oricăror suspiciuni și oricăror amenințări potențiale și asta trebuie să fie obiectivul principal”, a declarat Dacian Cioloș, într-un interviu acordat Hotnews.

Cioloș a susținut că nu a discutat cu ministrul de Interne Dragoș Tudorache despre acest proiect de lege privind reorganizarea DIPI.

„Eu aștept deocamdată să vedem rezultatele acestei dezbateri publice. Nu am discutat pe textul proiectului pentru că domnul ministru mi-a spus foarte clar că e un text supus dezbaterii publice înainte de a fi supus dezbaterii și aprobării Guvernului. Și o să comentez textul cu care va veni în guvern și și-l va asuma”, a mai spus Cioloș.

Ministerul Afacerilor Interne a finalizat reorganizarea serviciului său secret DIPI (fosta unitate militară „Doi și-un sfert”, iar un proiect de ordonanță de urgență a fost pus luni în dezbatere publică pe site-ul ministerului. Noua structură urmează să fie una militarizată și să poarte denumirea de Unitatea de Protecție Internă (UPI). Șefii noii structuri sunt numiți direct de ministrul de Interne, cu avizul CSAT, iar ministrul dă raportul anual despre activitatea UPI în fața Parlamentului.

De asemenea, șefii și agenții acestui serviciu secret al MAI trebuie să îndeplinească criterii de integritate, atât la numirea în funcție cât și când apar suspiciuni că acestea nu mai sunt respectate. Testarea se face de comisii de specialitate, inclusiv prin așa-numitul detector de minciuni (detectarea comportamentului simulat). De asemenea, agenții UPI vor fi testați psihologic periodic. Ambele tipuri de testare, de integritate și psihologică, ar urma să fie obligatorii pentru agenții DIPI, care dacă refuză sunt suspendați, apoi trecuți în rezervă sau puși la dispoziție.

Citește și