Prima pagină » Știri politice » Cioloș: Nu va exista un impact economic imediat, semnificativ asupra economiei României

Cioloș: Nu va exista un impact economic imediat, semnificativ asupra economiei României

Cioloș: Nu va exista un impact economic imediat, semnificativ asupra economiei României
Premierul Dacian Cioloș a declarat, vineri, că "nu va exista un impact economic imediat, semnificativ asupra economiei României", în urma deciziei Marii Britanii de ieșire din Uniunea Europeană, menționând, în acest context, că "România dorește să își continue drumul european". Totodată, Cioloș a ținut să îi asigure pe românii care locuiesc și muncesc pe teritoriul britanic că drepturile și obligațiilor lor nu vor fi afectate.

„Este opțiunea cetățenilor britanici pe care o respectăm. În acest context vreau să vă spun că mesajul care a reieșit și din discuția pe care am avut-o cu domnul președinte e că România dorește sa isi continue drumul european. Vreau să vă spun că din prima analiză pe care am făcut-o nu va exista un impact economic imediat semnificativ asupra economiei României în urma acestei decizii. Vom continua să urmărim evoluția lucrurilor. Va exista cu siguranță un impact, dar principalul mesaj pe care vreau să îl trnasmit e că, din punct de vedere economic, gradul de integrare a politicii comerciale, investițiile reciproce, nu ne așteptăm la un impact semnificativ pe termen scurt din punct de vedere economic.

Un alt mesaj pe care vreau să îl transmit românilor care locuiesc și lucrează în Marea Britanie nu va exista un impact imediat asupra drepturilor și obligațiilor pe care le au acolo în calitate de cetățeni români.

Etapele următoare presupun acestă solicitare formală pe care Marea Britanie va trebui să o facă, de ieșire din UE, după care vor începe negocierile dintre instituțiile europene și Marea Britanie și România va participa activ la aceste negocieri”, a declarat Dacian Cioloș, în cadrul unei conferinșe de presă, la Palatul Victoria.

Marea Britanie a votat părăsirea Uniunii Europene, în cadrul unui referendum istoric care cutremură blocul comunitar și nu numai. Premierul britanic David Cameron și-a anunțat vineri dimineață demisia din funcție după rezultatele Brexitului, precizând că ”țara are nevoie de o nouă conducere” și că va mai rămâne în funcție trei luni.

La 43 de ani după integrarea în UE, aproape 51,9 la sută dintre cetățenii britanici, mai exact 17.410.742, au votat pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, iar 48,1 la sută, adică 16.141.241, pentru rămânere,potrivit rezultatelor finale. Prezența la vot la referendum a fost de 71,8%, cea mai mare în cazul unui scrutin din 1992 încoace.

 

Autor

Citește și