Cioloș: Până în iulie, Guvernul nu poate da bani pentru TVR. Trebuie închis robinetul risipei

Publicat: 23 02. 2016, 16:48

„Ceea ce nu putem face oricât am vrea înainte de iulie este să dăm bani acum, în următoarele săptămâni televiziunii publice. Să dăm bani televiziunii acum ar însemna să luăm de undeva banii respectivi și ar însemna să facem rectificare bugetară. Rectificarea bugetară este o idee de termen mediu, de câteva luni de zile, însă, până atunci, sunt câteva măsuri care ar trebui să fie luate pentru a închide robinetul risipei la TVR”, a declarat premierul Dacian Cioloș, la finalul dezbaterii Comisiilor reunite de cultură și buget ale Parlamentului.

Dacian Cioloș a afirmat că TVR are nevoie de o soluție rapidă care să permită „gâtuirea pierderilor” de la TVR pentru ca, ulterior să fie găsite soluți pentru a relansa activitatea TVR și a lărgi baza de finanțare.

„Eu cred, pornind și de la scrisoarea pe care conducerea TVR ne-a trimis-o și nouă și dvs, că la TVR se așteaptă acum o soluție rapidă. S-a evocat aici eventuala administrare specială sau o nouă administrare care să ia niște măsuri de restructrare, dar oricare ar fi conducerea respectivă dacă nu va fi în măsură să ia niște decizii urgente de restructurare nu vom putea gâtui pierderile care continuă. Abia după ce gâtuim aceste pierderi cred că putem reuși să vedem care sunt soluțiile pentru a relansa activiatea TVR și a lărgi baza de finanțare pe baza unui plan pe care cineva să și-l asume”, a spus premierul.

Cioloș a susținut că lărgirea bazei de colectare și creșterea taxei TV, soluții propuse în cadrul dezbaterii, „pot fi avute în vedere, însă, nu vor rezolva problema imediată, așa cum se spunea mai devreme o să introducem banii printr-o sită”.

„Banii se duc în continuare pe măsuri care nu vor crește performanța TVR. Doamna director Irina Radu spunea că doar 5% din buget au fost bani investiți în programe noi și bani care ar putea să ajute televiziunea să se relanseze pe piața media”, a adăugat Cioloș.

Dacian Cioloș le-a transmis parlamentarilor că, în funcție de deciziile pe care le vor lua cu privire la viitorul funcționării și conducerii televiziunii, „Guvernul va putea veni cu măsurile pe care le consideră fezabile în baza legilor actuale și a responsabilității pe care o are”.

„Noi am venit cu o analiză legat de ce s-ar putea face în diferite situații sau în situații de statut diferit al televiziunii publice. (…) s-a vorbit despre o garanție guvernamentală (care să permită TVR să facă un împrumut-n.r.). Trebuie să fie analizată de MFP pentru că, deși garanția nu înseamnă bani de la bugetul de stat, are un impact. Noi suntem în măsură să analizăm aceste posibilități. Am făcut deja o analiză, dar vom folosi această soluție în funcție de ce se stabilește astăzi, aici”, a precizat șeful Executivului.

Dacian Cioloș a afirmat că „Guvernul vrea să se implice în măsura în care poate să o facă”, precizând că „în acestă situație, Parlamentul are o resposabilitate” și este important ca fiecare să își asume responsabilităție care îi revin.

Pe parcursul dezbaterii premierul a afirmat că Executivul așteaptă propunerile parlamentarilor privind măsurile pe temen scurt privind situația TVR.

„Practic televiziunea continuă să acumuleze datorii fără posibilitatea de a relansa un proces de restructurare și de relansare a activității, a performanței. Ar trebui să vedem care sunt propunerile dumneavoastră legate de măsuri pe termen scurt, foarte scurt, în următoarele săptămâni, pentru că înțeleg că până în luna martie, dacă nu se iau niște măsuri, televiziunea riscă să intre în incapacitate de plată. La sfârșitul lunii martie va trebui să numiți și un Consiliu de Administrație nou. Ar fi bine ca acest nou Consiliu de Administrație să aibă și un mandat”, le-a transmis premierul aleșilor.

Dacian Cioloș a susținut că decizia privind rezolvarea situației de la TVR este una politică.

„Măsuri pe termen mediu sau lung vor presupune și modificări legislative, în funcție de statutul pe care televiziunea l-ar putea căpăta pentru ca, pe viitor, să poată să își găsească locul în spațiul concurențial audiovizual și să rămână sau nu cu atribuția de serviciu public. Aici este o decizie politică ce trebuie luată”, a spus Cioloș.

Cioloș a subliniat că ștergerea datoriilor nu este posibilă pentru că ar fi considerat ajutor de stat.

„Pur și simplu ștergerea datoriilor, în momentul de față, care oricum nu ar rezolva problema pentru că în câteva luni TVR ar acumula din nou alte datorii, dar ștergerea datoriilor printr-un sprijin de la bugetul de stat, așa cum stau lucrurile acum, legal, juridic, nu e posibil pentru că ar fi considerat ajutor de stat. Deci, este o problemă legală, juridică și în al doilea rând e o problemă de management. Chiar dacă ar fi posibil să ștergem datoriile, cred că asta ar trebui într-un context mai larg în care această ștergere a datoriilor să ofere noi oportunității televiziunii pentru a-și relansa activitatea, dar asta presupune și alte decizii de ordin politic”, a spus Dacian Cioloș, pe parcursul dezbaterii.