Prima pagină » Știri politice » Cioloș răspunde amenințărilor lui Putin: „E normal să ne gândim cum să ne apărăm”

Cioloș răspunde amenințărilor lui Putin: „E normal să ne gândim cum să ne apărăm”

Cioloș răspunde amenințărilor lui Putin: „E normal să ne gândim cum să ne apărăm
Primul ministru Dacian Cioloș a răspuns amenințărilor venite din partea Rusiei după activarea scutului antirachetă de la Deveselu, arătând că acest dispozitiv este un sistem de apărare și că, în urma acțiunilor desfășurate de Rusia în Ucraina, România și-a luat măsuri de precauție și e normal să încerce să se protejeze.

Dacian Cioloș a declarat, într-un interviu la postul francez de televiziune LCI, că România se află într-o zonă în care nu a provocat niciun fel de conflicte și a ținut să lămurească faptul că Rusia este un vecin important, dar că țara noastră nu a luat niciun fel de măsuri împotriva administrației Putin. În plus, întrebat despre scutul antirachetă de la Deveselu, premierul a punctat încă o dată că sistemul nu vizează în niciun caz Rusia.

Despre amenințările venite din partea președintelui rus, Cioloș a precizat că, în urma măsurilor pe care Putin le-a luat și care au dus la situația din Ucraina, este normal ca România să-și pună întrebări și să ia măsuri: „Pe mine asta mă neliniștește, faptul că există conflicte care destabilizează regiunea și este normal să ne gândim cum ne putem apăra”, a declarat primul ministru.

La patru zile după amenințările venite din partea Rusiei, a reacționat și președintele Klaus Iohannis, arătând că declarațiile din partea Rusiei referitoare la scutul de la Deveselu nu pot să intimideze și că abordarea României de întărire a securității NATO este cea corectă.

„Recentele declarații din partea Federației Ruse legate de sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru că sistemul nu are absolut nicio legătură cu Rusia. Ele nu pot să ne intimideze. Dimpotrivă, aceste amenințări fără bază reală reconfirmă faptul că abordarea noastră, de întărire a securității NATO ca reacție legitimă la atitudinea Rusiei în regiunea Mării Negre, este cea corectă”, a spus Iohannis la deschiderii Programului „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, eveniment care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Președintele a declarat că situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre nu a evoluat într-un sens pozitiv și că provocările curente au un spectru mai larg „cu un complex de amenințări pe care nu le puteam anticipa cu câțiva ani în urmă și care fac mediul de securitate imprevizibil”.

„În Est, avem de-a face cu Federația Rusă mai activă, mai agresivă cu vecinii săi, care încalcă normele de drept internațional și care, prin acțiunile sale de militarizare a spațiului Mării Negre, inclusiv în Crimeea ilegal ocupată, a afectat grav echilibrul de securitate la Marea Neagră”, a menționat el, subliniind că mediul de securitate din Sud este instabil și există amenințări la adresa securității energetice și cu atacuri cibernetice.

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat România și Polonia că s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o amenințare la adresa Moscovei. „Dacă ieri în acele zone din România oamenii nu știau pur și simplu ce înseamnă să fie ținte, atunci azi vor fi forțați să ia anumite măsuri pentru a-și asigura securitatea”, a declarat Putin la o conferință de presă în Atena, alături de premierul grec Alexis Tsipras.

Citește și