Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, că, în urma discuțiilor cu partidele, a rezultat nu există în acest moment o majoritate parlamentară foarte clară care să susțină revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Premierul a precizat că soluția este în Parlament și guvernul este gata să își dea sprijinul, dacă există o voință reală pentru modificarea legii alegerilor locale.
„Am constat astăzi că majoritățile sunt foarte volatile în Parlament.(…)Nu există o majoritate clară pentru revenirea la două tururi. Nu este cazul ca Guvernul să tranșeze pe acest subiect”, a declarat Cioloș.
El a mai spus că Guvernul nu trebuie să se transforme în „instrumentul” niciunui partid, nici al celor care vor modificarea legii, nici al celor care se opun.
”Nu accept ca Guvernul să fie folosit ca instrument de orice partid pentru a-și atinge obiectivele strict de partid. Deci am fost de acord să avem această discuție, dar nu pentru ca Guvernul să devină instrumentul niciunui partid. Nici a celor care sunt împotriva legii, nici a celor care vor modificarea legii”, a subliniat premierul.
„Nu pot decât să constat că, cu toată voința guvernului de a ajuta, decizia rămâne tot la Parlament”, a insistat Cioloș. El a mai spus că încă există discuții între unele partide privind poziționarea lor față de modificarea legii electorale în condițiile în care există două proiecte de lege în Parlament pe această temă.
Șeful Executivului a accentuat că asumarea răspunderii sau adoptarea unei ordonanțe de urgență ”are riscuri foarte mari să fie o acțiune în forță din partea Guvernului”, mai ales în condițiile în care acesta este unul independent politic. El i-a îndemnat pe politicieni să își ”asume până la capăt” această chestiune.
”Pe de altă parte, am constat că partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuțiile privind sistemul electoral pentru primari, dar și pentru președinții Consiliilor județene, însă, cum am spus, o majoritate a partidelor preferă ca această discuție să nu aibă loc acum, pentru a putea asigura predictibilitate și previzibilitate pentru organizarea alegerilor din acest an, însă ar fi dispuse să reia această discuție pentru următoarele alegeri, într-un context mai larg de resetare a sistemului electoral”, a arătat Cioloș.
El a afirmat că ”un suflu nou în politică” se poate asigura la urne. ”Cred că, dacă într-adevăr există această voință în rândul societății de a duce la o schimbare și la evoluție a modului în care clasa politică funcționează în România, această exprimare se poate manifesta cel mai bine la vot, prin modul în care electoratul se mobilizează pebntru a vota candidații în care au încredere și pentru a nu-i vota pe candidații în care nu au încredere”, a fost de părere premierul.
UPDATE 18:19 Dacian Cioloș susține o declarație de presă:
– Există în fața Guvernului trei posibilități. Guvernul singur nu poate să decidă pe acest subiect, dar ar putea ajuta în măsura în care ar exista o majoritate în Parlament. Am constatat că majoritățile sunt volatile. Nu e majoritate clară care să susțină revenirea la două tururi entru primari. Partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuțiile.
– În aceste condiții, date fiind constrângerile constituționale, constat că o astfel de abordare – OUG sau asumare – are riscuri foarte mari să fie o acțiune în forță a Guvernului.
-Nu pot decât să constat că cu toată voința Guvernului, decizia rămâne tot la Parlament. Partidele să-și asume această responsabilitate.
– Situația este foarte volatilă. Guverul nu se poate baza pentru a merge pe OUG sau asumarea răspunderii.
– Nu sunt de acord ca guvernul să devină instrument pentru un partid
– Nici partidele nu știu exact ce vor.
– L-am informat pe președinte despre discuția cu partidele. Dânsul nu mi-a impus un punct de vedere. A participat si doamna ministru Prună, pentru a-l informa despre discuțiile pe care le-a avut cu domnul Nițu și despre posibilitățile de a acționa. Se analizează diversele posibilități. Va fi un punct de vedere clar formulat în zilele următoare.
– Doamna ministru al Justiției analizează într-un mod foarte riguros. Nu există o procedură formală împotriva dlui Nițu. Am cerut doamnei ministru să analizeze care sunt condițiile în care eventual procurorul general poate fi revocat. În funcție de asta vom lua o decizie.
UPDATE 15:00 După ce au sosit separat la negocierile pe tema alegerilor locale, UNPR-iștii s-au răzgândit în privința votului, pe motiv că „ascultă vocea poporului”. Purtătoarea de cuvânt a progresiștilor, deputata Luminița Adam, a anunțat explicit luni la Realitatea TV că, dacă premierul va trimite în Parlament un proiect de lege în acest sens, UNPR va susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
UPDATE 13:35 Mișcarea Populară plusează. Șeful MP, Traian Băsescu, a declarat la ieșirea de la negocierile cu Cioloș că, dacă guvernul va alege varianta asumării răspunderii pentru modificarea legii electorale, aceasta ar trebui să fie mai amplă: nu doar primarii să fie aleși în două tururi de scritin, ci și președinții de Consilii Județene. De asemenea, a spus Băsescu, ar trebui asumat și un număr de 300 de parlamentari, așa cum s-a decis la referendumul din 2009.
„Părinții votului într-un singur tur au fost la masa negocierilor să ceară premierului Cioloș alegeri în două tururi: Vasile Blaga, primarii actuali. Deci, discutăm despre altceva”, a mai comentat Băsescu. „
UPDATE 12:30 Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la finalul discuțiilor cu premierul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, că Dacian Cioloș le-a transmis că nu intenționează să dea OUG sau să-și asume răspunderea pentru modificarea legii și caută altă soluție, dacă e cazul.
„Nouă ne-a spus primul ministru că exclude și varianta ordonanței de urgență și varianta asumării răspunderii și că se mai gândește la alte opțiuni, dar după ce se termină consultările”, a declarat Liviu Dragnea, după consultările cu Dacian Cioloș.
Liderul PSD a mai spus că „din moment ce ideea OUG și a asumării răspunderii a picat” nu se mai pune problema ca PSD să boicoteze alegerile locale.
„I-am spus premierului ceea ce am spus și public: nu există niciun fel de argument perntru a tulbura procesul electoral printr-o inițiativă care să schimbe regulile de alegeri cu câteva luni înainte de data alegerilor locale. (…) Ne putem trezi la toamnă că prin septembrie-octombrie vin liberalii cu o altă propunere, să spună că și votul pe listă trebuie schimbat, să vină cu altă năstrușnicie”, a mai spus președintele PSD.
Liviu Dragnea a susținut că PSD susține reformarea întregului sistem electoral din România, afirmând că nu este normal ca la fiecare tip de alegeri să se aplice o altă formulă.
La rândul său, copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a respins și el schimbarea sistemului de alegeri a primarilor, susținând că, deși alegerea în două tururi ar fi avantajoasă partidului său.
„Nu este firesc, aș spune că este chiar ridicol din partea unui partid politic care acum consideră că l-ar dezavantaja actualul sistem electoral., după ce, cu un an înainte îl avantaja, să ceară schimbarea regulilor și ar fi un semnal periculos pentru societate și pentru modul de acțiune al guvernului” a declarat Tăriceanu.
Tăriceanu a mai spus că o eventuală moidificare a legii ar trebui să fi făcută de viitorul Parlament.
UPDATE 12:00. Liberalii i-au transmis premierului, în cadrul discuțiilor de luni privind modificarea legislației electorale, că menținerea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin afectează exercițiul democratic, PNL făcând apel la partide să accepte OUG pentru amendarea legii.
„PNL a susținut, în cadrul consultărilor de astăzi cu premierul Dacian Cioloș, necesitatea modificării legislației electorale pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. (…) Membrii delegației au insistat asupra faptului că menținerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi în detrimentul legitimității și reprezentativității viitorilor aleși, iar exercițiul democratic ar avea de suferit”, se arată într-un comunicat de presă al PNL, remis MEDIAFAX.
Liberalii fac apel, din nou, la celelalte formațiuni politice să respecte principiul democratic al majorității în alegerea primarilor și să accepte modificarea legislației electorale prin ordonanță de urgență cât mai repede cu putință.
Delegația Partidului Național Liberal a fost compusă din co-președintele Vasile Blaga, prim-vicepreședinții Adriana Săftoiu, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur și secretarul general Ilie Bolojan. Din partea Guvernului, pe lângă premierul Dacian Cioloș, au fost prezenți la discuții vicepremierii Costin Borc și Vasile Dîncu, și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Ciprian Bucur.
UPDATE 10:15. Discuțiile au loc în contextul în care PNL i-a cerut premierului să modifice legea prin Ordonanță de Urgență pentru a se reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. După delegația PNL vor urma la consultări cu social-democarții care se opun modificării legii, președintele PSD Liviu Dragnea amenințând chiar cu boicotarea scrutinului.
”PSD, UNPR, ALDE și UDMR au anunțat că nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. În aceste condiții nu știu dacă domnul prim ministru Dacian Cioloș se mai poate gândi că mai are rost să inițieze în vreun fel sau altul o ordonanță sau proiect de lege în condițiile în care o largă majoritate din Parlament nu susține această idee”, a spus Dragnea, vineri, într-o conferință de presă. El amenințase că în cazul în care Guvernul va răspunde pozitiv cererii PNL social-democrații vor boicota alegerile locale.
Oprea nu s-a declarat de acord cu ideea lui Dragnea privind boicotarea alegerilor locale în cazul în care se revine la alegerea primarilor în două tururi.”Noi nu boicotăm niciodată”, a subliniat el, sugerând că aceasta nu este o atitudine responsabilă și menționând că respecta legea alegerilor locale, votată de către toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur.
Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că deși este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, nu consideră oportună modificarea legii în acest moment.
Premierul a respins inițial modificarea acestei legi, dar s-a declarat dispus să discute pe această temă după ce președintele Klaus Iohannis s-a declarat în favoarea ei.
Propunerea PNL mai este susținută de reprezentanții Mișcării Populare, care vor participa și ei la întâlnire cu premierul Cioloș. Și parlamentarii PSRO conduși de Mircea Geoană vor fi prezenți la Vila Lac 1, pentru a-și spune punctul de vedere cu privire la amendarea legislației.
Știrea inițială. Premierul Dacian Cioloș începe, luni dimineață, consultările cu partidele pe tema revenirii la alegerea primarilor în două tururi luni.
Potrivit PNL, discuțiile încep la 9:45 la Vila Lac 1. Delegația liberalilor este compusă din Vasile Blaga, Adriana Săftoiu, Ilie Bolojan, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur. Propunerea PNL mai este susținută doar de reprezentanții Mișcării Populare, care i-au cerut premierului să-și asume răspunderea pe modificarea legii electorale. Varianta celor două tururi de scrutin are și susținerea președintelui Klaus Iohannis.
PSD și UDMR se opun revenirii la sistemul de vot în două tururi pentru alegerea primarilor, aceeași poziție fiind exprimată și de UNPR și ALDE.
”PSD, UNPR, ALDE și UDMR au anunțat că nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. În aceste condiții nu știu dacă domnul prim ministru Dacian Cioloș se mai poate gândi că mai are rost să inițieze în vreun fel sau altul o ordonanță sau proiect de lege în condițiile în care o largă majoritate din Parlament nu susține această idee”, a spus Dragnea, vineri, într-o conferință de presă. El amenințase că în cazul în care Guvernul va răspunde pozitiv cererii PNL social-democrații vor boicota alegerile locale.
Oprea nu s-a declarat de acord cu ideea lui Dragnea privind boicotarea alegerilor locale în cazul în care se revine la alegerea primarilor în două tururi.”Noi nu boicotăm niciodată”, a subliniat el, sugerând că aceasta nu este o atitudine responsabilă și menționând că respecta legea alegerilor locale, votată de către toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur.
Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că deși este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, nu consideră oportună modificarea legii în acest moment.
Premierul a respins inițial modificarea acestei legi, dar s-a declarat dispus să discute pe această temă după ce președintele Klaus Iohannis s-a declarat în favoarea ei.