Cioloș vrea să știe dacă România poate face față unui cutremur
„Știu că la nivelul ISU, în urma accidentului de la Colectiv, au fost luate anumite măsuri pentru a îmbunătăți capacitatea de reacție și pentru a clarifica rolul și responsabilitățiile. Știu că sunt și programe de dotare. Aș vrea să avem și o astfel de informare și în guvern care să fie publică și știu că MDRAP a inițiat mai multe măsuri și are o analiză legat de situația în care se află mai multe clădiri care sunt supuse mai multor riscuri într-o astfel de situație de catastrofă. V-aș ruga, domnule Dîncu, să veniți să informați Guvernul care sunt măsurile care au fost luate și ce măsuri mai putem lua până la sfârșitul mandatului pentru a progresa și în acest domeniu”, a declarat Dacian Cioloș.
Guvernul s-a reunit, luni, într-o ședință extraordinară pentru aprobarea unor ajutoare de urgență rudelor românilor decedați în urma cutremurului din Italia, copiilor rămași orfani, familiilor ale căror locuințe au fost afectate, răniților și celor care doresc să revină în România.
„Avem astăzi pe agenda ședinței o hotărâre de guvern pregătită de Ministerul Muncii și de Ministerul de Externe prin care urmează să acordăm ajutoare de urgență pentru rudele persoanelor decedate (…) Avem, totodată, un ajutor specific pe care îl propunem pentru copiii care au rămas orfani (…) Vom oferi totodată un sprijin financiar pentru familiile care au avut acolo locuințe în proprietate și care au fost distruse în proporție mai mare de 50% (…) Vom asigura un sprijin financiar pentru cei care în urma catastrofei doresc să se întoarcă în țară și doresc să se reintegreze într-o activitate profesională (…) Vom acoperi cheltuielile de spitalizare pentru cei care sunt acum răniți în spital și care nu sunt incluși în sistemul de asigurări sociale”, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș, la începutul ședinței de Guvern.
De asemenea, MAE a anunțat luni că trupurile neînsuflețite a șapte români sunt repatriate, urmând să ajungă în țară în dimineața zilei de marți.