CExN al PSD se va reuni, luni, pentru a decide componența Guvernului Dăncilă, urmând ca Parlamentul să fie convocat în sesiune extraordinară și să se pronunțe prin vot asupra învestirii noului Executiv și adoptării programului de guvernare în 29 ianuarie.
Potrivit declarațiilor de până acum ale liderilor PSD, Guvernul Dăncilă va avea aceeași structură ca și fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, și 26 de portofolii, 2 miniștri fiind delegați. În total, noul Cabinet va avea, ca și cel precedent, 28 de membri.
În viitorul Guvern nu se vor mai regăsi susținătorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene).
Tudose și Ciolacu au fost acuzați de unii social-democrați că sunt susținători ai „statului paralel”, chiar în ședința CExN în care s-a votat retragerea sprijinului politic pentru fostul Guvern. Ministrul delegat pentru Fonduri europene, Marius Nica, a demisionat, vineri, din funcție, deși Cabinetul era considerat demisionar ca urmare a demisiei premierului.
Executivul Dăncilă va avea și nume noi. Unele surse vehiculează întoarcerea în Guvern a Rovanei Plumb, pe postul lui Ciolacu, de vicepremier fără portofoliu. Astfel, Rovana Plumb, Paul Stănescu (Dezvoltare) și Grațiela Gavrilescu (Mediu) ar urma să fie cei 3 vicepremieri din noul guvern.
La ministerul Educației, Liviu Pop ar putea fi înlocuit de Ecaterina Andronescu, cea care s-a retras, în CExN al PSD, candidatura de la funcția de premier. La ministerul Transporturilor ar putea reveni pe funcție fostul ministru Răzvan Cuc, dar pentru acest portofoliu a mai fost vehiculat și numele deputatului PSD Sorin Bota.
O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii în Executivul Grindeanu, care ar putea să îl înlocuiască astfel pe Lucian Romașcanu.
Și la ministerul Sănătății ar putea surveni o schimbare, în sensul că numele Rodicăi Nassar, actual secretar de stat, este vehiculat pentru a-l înlocui pe Florian Bodog. Rodica Nassar a fost, anterior, și președinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaților.
O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene și ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta. Teodorovici este, de altfel, propunerea PSD Tulcea pentru funcția de ministru al Finanțelor sau pentru un portofoliu la ministerul Fondurilor europene.
Ioan Deneș va fi un alt ministru nou din Guvernul Dăncilă, acesta fiind votat de CExN al PSD pentru a o înlocui pe Doina Pană la ministerul Apelor și Pădurilor încă înainte de demisia lui Tudose.
Vor rămâne în Guvern și își vor păstra portofoliile Olguța Vasilescu (Muncă), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură), Mihai Fifor (Apărare), Ionuț Mișa (Finanțe), Tudorel Toader (Justiție), Gheorghe Șimon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Șova (Comunicații), Andreea Păstîrnac (Românii de pretutindeni).
Pe de altă parte, ALDE, care a deținut patru portofolii – Externe, Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul, și le va păstra. De asemenea, și titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleșcanu, Grațiela Gavrilescu, Toma Petcu și Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, și funcția de vicepremier, deținută de Gavrilescu.