Liderul PNL, Florin Cîțu, a afirmat că este posibil ca din cauza să nu fi funcționat cum trebuie campania de vaccinare în România, însă consideră că odată cu scăderea valului patru al pandemiei oamenii nu se vor mai vaccina, la fel cum au procedat și la finele valului trei.
Președintele liberalilor a precizat că România a avut o campanie de vaccinare de succes la începuturi, dar consideră că a greșit atunci când a lăsat vaccinarea „la liber cu buletinul”, a declarat Florin Cîțu.
„Pentru o perioadă lungă de timp România era campioană în campania de vaccinare. După aceea, cred că am fost victimele propriului succes. În momentul în care am spus că se poate vaccina oricine cu buletinul, cam în acel moment a început să nu mai fie un succes campania de vaccinare”, a spus șeful PNL.
El consideră că rezultatele campaniei de vaccinare din România sunt direct proporționale cu gradul de dezvoltare a societății, făcând o paralelă între țările din est și cele din vestul Europei.
„Dacă ne uităm la România şi ne uităm la ţările similare României ca nivel de dezvoltare, vedem că avem cam aceleaşi rezultate. În ţările mult mai dezvoltate economic, societăţi dezvoltate, cu o istorie economică mai mare şi cu o tradiţie a democraţiei mai mare vedem un rezultat al campaniei de vaccinare mai mare”, a mai spus Cîțu.
Președintele Senatului recunoaște că una din problemele care au dus la eșecul campaniei de vaccinare ar putea fi și asocierea de imagine a sa și a colegilor din Guvern. El spune că a tot încercat să-i facă pe oameni să înțeleagă, chiar mergând pe teren și discutând și cu liderii cultelor religioase.
„Da, e posibil să fi fost o problemă faptul că am folosit… vectorul de imagine am fost eu, au fost colegii mei din Guvern. Încercam să-i facem pe oameni să înţeleagă. La un moment dat a schimbat campania, am mers în sate şi am fost cel care a vorbit de două-trei ori cu toate cultele, ca să le implic pe toate, (…) am avut caravane de vaccinare”, a explicat Florin Cîţu.
Florin Cîțu a explicat că este dificil să-i faci pe oameni să se vaccineze atunci când intensitatea infectărilor scade.
„Veţi vedea şi după valul patru, când natural va scădea valul patru, lumea se va relaxa şi nu se va vaccina. Atât timp cât nu există pericolul, e complicat să-i convingi pe oameni, decât dacă faci obligatorie vaccinarea şi atunci este o altă discuţie. Dar veţi vedea că şi după valul patru, când lucrurile se vor calma, oamenii nu se vor mai vaccina”, a adăugat Florin Cîţu.