Cîțu, despre negocierile cu PSD: „Nu aș grăbi lucrurile, vreau să facem ceva care să dureze”
Premierul interimar Florin Cîţu, lider al PNL, a declarat marţi, după negocierile cu reprezentanţii PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale, că viitoarea coaliţie ar trebui să propună o singură variantă de premier.
„Această coaliție vine după o perioadă lungă de timp, în care cele două partide au avut opinii clar diferite pe foarte multe subiecte. Nu aș grăbi lucrurile, vreau să facem ceva care să dureze, nu să ne trezim peste două luni de zile că rupem coaliția. Și atunci, dacă mai este nevoie de încă o zi, o vom folosi (…) Noi vom veni cu o variantă, ne vom înțelege cu cei de la PSD, trebuie să mergem cu un nume. Este un premier al Coaliției. Nu va merge PNL cu un premier la Cotroceni. Atunci nu mai are sens să facem Coaliție”, a arătat el, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.
Despre posibilitatea ca PNL să vină cu două propuneri de premier, Cîţu a afirmat: „Asta este o glumă, da?”.
El a amintit că preşedintele Klaus Iohannis are atribuţia de a desemna premierul.
Florin Cîţu a menţionat că, în întâlnirea cu reprezentanţii PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale, nu s-a discutat despre varianta de premier.
„Nu. A fost o discuţie pe programul de guvernare”, a susţinut preşedintele PNL.
Cîțu: Măsura cu care au venit inițial social democrații înseamnă 11 miliarde în plus la buget, dar un deficit de 17 miliarde
Președintele PNL susține că programul de guvernare este aproape finalizat, însă mai urmează noi discuții pe partea de finanțe, fiind așteptate date noi de la minister. Acesta s-a referit la creșterea pensiilor cu 11%, cerută de social democrați.
„Măsura cu care au venit inițial social democrații înseamnă 11 miliarde în plus la buget, dar un deficit de 17 miliarde. Căutăm resurse la buget. Mai avem o variantă pe care o evaluăm în această seară și s-au schimbat puțin lucrurile. Pe pensii e o discuție. 11% este mult prea mult și atunci căutăm variante. Sunt mai multe măsuri, salarii și alocații, ne uităm la tot pachetul. (…) Suntem într-o direcție bună. Toată lumea a înțeles că nu se poate. Se lucrează pe cele două variante simple, pe partea de cheltuieli și de venituri. Optimizarea fiscală, sunt câteva măsuri în PNRR să vedem dacă le putem implementa mai repede. La redevențe s-a cerut o analiză să vedem ce se întâmplă în celelalte țări europene”, a precizat Cîțu.
„Justiția, lucrurile sunt clare. Suntem toți de acord că vrem să ridicăm MCV dar așteptăm textul de la specialiștii juriști”, a mai declarat șeful PNL.
Acesta a spus că negocierile vor fi reluate miercuri și că nu vrea să grăbească lucrurile.