Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, la Gala premiilor “Henri Coandă” că s-a convenit, printr-un program guvernamental, ca până în 2026, 70 de miliarde de lei să fie alocate cercetării. Anul acesta, s-a alocat un buget cu 70% mai mare decât anul trecut.
Premierul Nicolae Ciucă a participat, marți, la Gala premiilor „Henri Coandă” acordate elevilor și studenților care au obținut performanțe la competiții internaționale. În cadrul evenimentului, el a declarat că Bursa Henri Coandă a fost o idee asumată de Ministerul Cercetării şi Digitalizării şi a susţinut-o foarte mult pentru că s-a înscris în ideea de proiect de ţară, prin care să relanseze ceea ce are tânăra generaţie mai bun.
„Am dorit ca cercetarea şi inovarea să se concretizeze în proiecte care au aplicare în practică. I-am promis domnului ministru că, dacă vine cu un plan care să mă coonvingă, voi face tot ce e posibil pentru a loca bugetul pe măsură acestui domeniu. I-am spus: Sebastian, îţi dau cât vrei tu, îl dublăm, îl triplăm, dar să fie convingător, să vedem că din planul acela reiese ceva prin care institutele de cercetare, împreună cu cercetători români, alte institute, vin şi realizează ceva în practica românească, putem să le punem în valoare”, a declarat premierul.
Liderul de la Palatul Victoria a afirmat că au reuşit să identifice acele elemente de plan prin care au alocat anul acesta cercetării un buget cu 70% mai mare decât anul trecut.
„Aş fi dorit să fie mai mult, dar am înţeles că puteam aloca banii pe hârtie dar nu aveam cadrul care să asigure absorbția proiectelor, să ducem la bun sfârşit ceea ce dvs desfăşuraţi, ce v-aţi propus să realizaţi în laboratoare. Cu toate acestea, am convenit prin program guvernamental ca până în 2026, 70 de miliarde de lei să fie alocate cercetării. 70% înseamnă 3 miliarde de lei, anul acesta”, a declarat premierul Ciucă, arătând că din punctul său de vedere nu sunt bani mulţi, notează News.ro.
Şeful Executivului a mai spus că sunt mai multe proiecte prin care vor să susţină şi să încurajeze cercetarea şi inovarea.
„Sunt bani europeni, 600 de milioane de euro, sunt bani care vor fi alocaţi pentru proiecte în cercetare şi dezvoltare, Sunt bani pe care i-am alocat prin noile legi ale educaţiei, dorind să stimulăm pasiunea pentru cercetare şi inovare de pe băncile şcolilor şi în felul acesta, 10.000 de laboratoare din ţară vor fi refăcute, înnoite, primenite cu tot ceea ce trebuie, ca să putem să gândim o coerenţă a ceea ce înseamnă cercetarea şi inovarea”, a arătat el.