Ciucă, despre taxa de solidaritate: Anul acesta nu vom introduce noi taxe
Premierul Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, la Parlament, înainte de şedinţa coaliţiei, despre introducerea taxei de solidaritate pentru marile companii, că aşa cum şi-au asumat în programul de guvernare, anul acesta nu vor introduce noi taxe, asta în contextul în care discuţia este ca taxa să fie introdusă din 2022.
Premierul a fost întrebat despre taxa de solidaritate, pe care cei de la UDMR şi PSD vor să o introducă.
”Exact ce am am asumat în programul de guvernare, anul acesta nu vom introduce noi taxe”, a spus Ciucă, precizând că programul de guvernare va fi aplicat aşa cum a fost aprobat în Parlament.
Despre buget, premierul a spus că luni va fi o primă formă a proiectului, iar aprobarea în Parlament a rămas pentru data de 23 decembrie.
Nicolae Ciucă a afirmat că subiectul prefecţilor se discută în acest moment în coaliţie.
”Trebuie să facem în aşa fel încât să mărim capacitatea de absorbţie ( a fondurilor europene, nr). Nu este vorba doar de PNRR, ci şi de fondurile operaţionale şi cele de coeziune”, a afirmat Ciucă.
Întrebat dacă există pericolul că banii din PNRR să fie gestionați de baronii locali din teritoriu, premierul a răspuns: „Este prima dată când aud acest subiect. Nu guvernăm țara pentru a ne duce cu fondurile predilect către o anumită regiune sau un anumit județ”.
„Taxa de solidaritate” pe care vor să o dea noii guvernanţi pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro ar fi aplicată la peste 330 de companii. Printre acestea se află Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman, Carrefour, fiind pe primele poziţii ale ierarhiei, raportat la afacerile anuale actuale, arată Profit.ro într-o analiză.
Spre exemplu, Dacia ar plăti în plus 37 milioane euro la bugetul de stat, iar OMV Petrom, 30 milioane euro, raportat la ultima cifră de afaceri. Astfel, statul ar încasa dintr-un foc peste 1 miliard de euro de la toate companiile care au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro.
Nu este pentru prima dată când guvernanții au luat în calcul taxarea marilor companii. În 2017, liderul PSD de atunci, Liviu Dragnea, vorbea despre eliminarea impozitului pe profit și înlocuirea cu impozitarea cifrei de afaceri, argumentând că multinaționalele ar raporta un profit de trei ori mai mic decât companiile românești.