Prima pagină » Știri politice » Nicolae Ciucă: Greva din Educație a fost principală preocupare a Guvernului și rămâne în continuare pe agendă

Nicolae Ciucă: Greva din Educație a fost principală preocupare a Guvernului și rămâne în continuare pe agendă

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că greva din Educație a fost principala preocupare a Guvernului, săptămâna aceasta, și va rămâne în continuare pe agenda Executivului.

„Greva din Educație a fost principala preocupare a Guvernului, săptămâna aceasta, și rămâne, ȋn continuare, pe agenda noastră. Ne dorim la fel de mult ca profesorii să găsim o soluție sustenabilă pentru a le asigura salarii corecte. I-am asigurat de acest lucru și pe reprezentanții sindicali, dar și pe cei ai asociațiilor de părinți și elevi”, scrie, sâmbătă, pe Facebook, Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul continuă un bilanț al săptămânii și arată că a avut și o întâlnire cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și administrație.

„Cadrul financiar multianual 2021-2027 al UE este un important instrument de finanțare pentru țara noastră și a fost principalul subiect de discuție pe care l-am avut la ȋntâlnirea cu Johannes Hahn, Comisarul European pentru buget și administrație. Banii europeni asigură finanțarea unor proiecte esențiale pentru dezvoltare, cum sunt metroul din Cluj Napoca și extinderea cercetării românești.
Ȋn cadrul UE, Germania este unul dintre principalii parteneri ai României, dar și primul investitor străin ȋn țara noastră. L-am primit la Palatul Victoria pe Frank-Walter Steinmeier, Președintele Germaniei, și i-am mulțumit pentru sprijinul acordat ȋn procesul de aderare la spațiul Schenghen și nu numai.

Zilele trecute am avut parte și de momente frumoase, la aniversarea a 148 de ani de la înființarea PNL și comemorarea eroilor neamului”, adaugă șeful Executivului.

Profesorii nu renunță la grevă. Noi proteste anunțate în țară

Profesorii nu renunță la pretențiile pe care le au. „Nu cedăm!”, este mesajul transmis guvernanților de către cadrele didactice.

Astfel, pentru zilele următoare sunt anunțat noi proteste masive în mai multe orașe din țară. Sindicaliștii din Galați, Mehedinți, Gorj și Baia Mare sunt printre cei care susțin că vor continua greva generală.

Mai mult, săptămâna viitoare este programat în Capitală un protest de amploare, la care vor lua parte peste 20.000 de cadre din sistemul de învățământ.

Greva generală a intrat în a cincea zi, profesorii fiind nemulțumiți de oferta „umilitoare”, după cum au catalogat sindicaliștii propunerea Guvernului. În context, profesorii amenință că nu vor opri greva până când salariile nu le vor fi majorate corespunzător cu munca prestată și nivelul profesional avut.

În ultima ofertă transmisă și pe care sindicaliștii din învățământ au respins-o, guvernanții au propus acordarea unor prime în valoare de 2500 de lei, plus o majorare cu 9% a salariului pentru personalul nedidactic.

Pe de altă parte, greva profesorilor  a scos la lumină o realitate tristă: salariile mici ale românilor, prin comparație cu lefurile câștigate în Occident. Europa dublului standard se aplică în mai multe domenii, cazul de față, și în câștigurile cetățenilor. Astfel, dacă un român se luptă pentru supraviețuire de la o lună la alta, un vest-european este la un cu totul alt nivel de trai.

De exemplu, un profesor cu gradul didactic I şi cu o vechime de 25 de ani în câmpul muncii în România câștigă mai puțin decât un angajat la salubrizare din Germania. În schimb, un „gunoier” neamț aflat în perioada de ucenicie încasează lunar 745 de euro lunar, echivalentul a aproximativ 3600 de lei.

Dacă ne mutăm în Franța, vedem că un angajat care servește/ vinde la Mc Donald’s câștigă de la 1100 euro pe lună, iar un șofer de taxi, undeva la 1.270 euro.

Citește AICI mai multe despre acest subiect.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și