Premierul Nicolae Ciucă a declarat că prioritatea Guvernului rămâne gestionarea pandemiei de Covid-19, dar va exista o nouă abordare a valului cinci al pandemiei care este foarte aproape să înceapă și în România. El a precizat că va fi înființat un nou grup de management care va avea rolul foarte important de a coordona acțiunile de informare pentru o mai bună conștientizare a efectelor pandemiei și de asemenea, pentru încurajarea vaccinării împotriva Covid-19.
„Protejarea sănătății oamenilor printr-o gestionare corectă și atentă a pandemiei rămâne prioritatea guvernului în acest moment. Împreună cu specialiștii și reprezentații instituțiilor cu responsabilități în ceea ce reprezintă criza sanitară, la nivelul Ministrului Sănătății a fost realizat un plan de măsuri de către ministrul Rafila. Venim în acest sens cu o schimbare de abordare a valului cinci al pandemiei. Vom pune accentul asupra asistenței medicale și astfel la nivelul Ministerului Sănătății va fi înființat un grup de management al informațiilor operative în sănătate care să aibă rol de coordonare a acțiunilor și informațiilor medicale”, a afirmat premierul Ciucă.
Nicolae Ciucă a precizat că va fi extinsă capacitatea de testare și se va pune accent pe monitorizarea strictă a situațiilor care au provocat incendii în unitățile spitalicești suport Covid.
„Vom extinde capacitatea de testare și vom conferi greutate asistenței medicale ambulatorii. OUG aprobată ieri de Guvern pentru cresterea capacității de testare este un pas decisiv în această privință. Punem la locul cuvenit siguranța pacientului în spital și trebuie să înțelegem tot ce este de înțeles din gravitatea incendiilor produse în spitale și astfel să luăm măsurile necesare pentru a nu se repeta”, a spus premierul.
De asemenea, el a afirmat că Guvernul va monitoriza atent stocurile de medicamente și vor exista campanii susținute de informare pentru a înțelege mai bine efectele pandemiei și beneficiile aduse de vaccinare.
„Modul în care a fost gestionată până acum pandemia și consultările cu specialiștii ne-au dovedit că imperativă adaptarea protocolului de tratament, introducerea unor noi măsuri terapeutice și monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente. În paralel vom face eforturi susținute pentru ca cetățenii să fie corect informați în legătură cu problemele generate de acest virus și cu beneficiile vaccinării împotriva Covid-19”, a declarat Ciucă.
„Cred că este corect din partea noastră să informăm cetăţenii asupra beneficiior vaccinului, în sensul în care nu-i protejează să nu contracteze virusul, ci îi protejează să nu facă forme grave de boală. Putem să vedem astăzi din statisticile care sunt publice că în ţările care sunt deja afectate de valul 5, deşi există sute de mii de infectări pe zi, numărul celor care îşi pierd viaţa este cu mult mai mic faţă de ceea ce am putut să observăm la valurile precedente şi asta – este clar o concluzie a specialistului – se datorează faptului că au atins un nivel de vaccinare foarte ridicat”, a subliniat Ciucă.
Potrivit premierului, este extrem de important ca în această perioadă să existe un parteneriat între cetăţeni, autorităţi şi sistemul medical.
„Să lucrăm împreună şi să avem încredere unii în ceilalţi, să avem încredere în speciaişti, în sfaturile lor”, a adăugat el.
Premierul a declarat că joi va avea loc o discuţie, la Guvern, cu medicii de familie, despre rolul tot mai important pe care îl vor avea în condiţiile în care vor avea noi responsabilităţi privind testarea pacienţilor pentru COVID.