Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: „Asistăm din nou la promovarea discursului agresiv al URII”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că asistăm din nou la promovarea discursului agresiv al urii, „care duce, întotdeauna, la dezbinare, intoleranţă şi distrugere”.
În acest context, șeful Senatului spune că „avem datoria de a lupta, neobosit, împotriva antisemitismului, xenofobiei și a oricărei forme de discriminare și discurs extremist”.
Mesajul lui Nicolae Ciucă, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
„Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este, în fiecare an, prilejul unui profund omagiu adus tuturor celor ce şi-au pierdut viața, familiile, libertatea și demnitatea în cea mai tragică perioadă a secolului trecut. În România, luna aceasta marcăm 83 de ani de la pogromul de la București, din ianuarie 1941, o rană adâncă în conștiința noastră națională.
În prezent, asistăm din nou la promovarea discursului agresiv al urii care duce, întotdeauna, la dezbinare, intoleranță și distrugere. Avem datoria de a lupta, neobosit, împotriva antisemitismului, xenofobiei și a oricărei forme de discriminare și discurs extremist. Doar compasiunea, toleranța, precum și respectul pentru viața și drepturile omului pot fi fundament pentru o lume liberă de ură și cruzime”, transmite Nicolae Ciucă.
Marcel Ciolacu: Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă
„Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă şi promovarea adevărului istoric”, suține premierul Marcel Ciolacu, într-un mesaj transmis, sâmbătă, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
În acest context, el subliniază importanţa contracarării oricărei forme de negare a Holocaustului, apreciind că educaţia este un „mijloc esenţial de progres şi de cultivare a toleranţei”.
„Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului marcată pe 27 ianuarie are o puternică rezonanță istorică, fiind data în care lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau a fost eliberat și reprezintă, totodată, un memento pentru noi toți, că cea mai cumplită formă de manifestare a antisemitismului nu trebuie să se repete.
În România, încercările repetate ale legionarilor de intimidare și excludere a comunităților evreiești din societate s-au materializat în acțiuni violente, distructive și ucigașe. Tot în această perioadă ne amintim de Pogromul de la București, un episod tragic al istoriei noastre, în care ura și antisemitismul care au înveninat un întreg sistem și au generat torturi, sechestrări, omoruri, incendieri și atacuri asupra proprietăților și sinagogilor. Toate aceste acțiuni condamnabile, care au avut loc în perioada 21-23 ianuarie 1941, nu au fost unele izolate, ci s-au petrecut într-un context mai larg de persecutare a comunităților evreiești din țara noastră, în care libertățile și drepturile fundamentale le erau încălcate flagrant”, transmite, sâmbătă, șeful Executivului. (Citește continuarea aici…)