Prima pagină » Știri politice » CJ Mureș respinge organizarea referendumului pentru înființarea regiunii Mureș-Covasna-Harghita

CJ Mureș respinge organizarea referendumului pentru înființarea regiunii Mureș-Covasna-Harghita

CJ Mureș respinge organizarea referendumului pentru înființarea regiunii Mureș-Covasna-Harghita
Consiliul Județean Mureș a respins, joi, proiectul inițiat de consilierii UDMR de organizare a unui referendum local pentru înființarea regiunii de dezvoltare Mureș-Covasna-Harghita, după o ședință la care au participat și primari UDMR din județ și la începutul căreia s-a intonat imnul național.

Consiliul Județean Mureș s-a întrunit, joi, într-o ședință extraordinară, principalul punct de pe ordinea de zi fiind legat de organizarea unui referendum pentru înființarea regiunii de dezvoltare Mureș-Covasna-Harghita, cu centrul la Târgu Mureș, demers cerut de consilierii județeni UDMR, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ședința, care a durat circa două ore, a fost tensionată. În cadrul acesteia, au fost prezenți zeci de primari UDMR din județ, reprezentanții Uniunii au cerut să ia cuvântul și o serie de lideri din teritoriu, iar șeful CJ Mureș, Ciprian Dobre, a dispus intonarea imnului național, înainte de a începe.

Astfel, la ședință au luat cuvântul consilierii județeni UDMR Kelemen Marton – liderul de grup, Szasz Isolda, vicepreședintele CJ Lokodi Edita Emoke, președintele UDMR Târgu Mureș, viceprimarul Peti Andras, primarii din Sovata, Peter Ferenc, și Sângeorgiu de Pădure, Sofalvi Szabolcs. Ei au subliniat că doresc consultarea cetățenilor privind înființarea unei regiuni de dezvoltare, „nu de autonomie”, și că aceasta ar duce la o mai bună absorbție a fondurilor europene în județ, în exercițiul financiar european 2014-2020.

De cealaltă parte, consilierul județean Vasile Filimon (PDL) i-a acuzat pe reprezentanții UDMR că își aduc aminte de județ doar în campania electorală, Vasile Boloș (PSD) a spus că obiectul referendumului excede atribuțiile CJ Mureș și că USL va vota împotrivă, în timp ce Ioan Tușnea (PPDD) a susținut că ar fi nevoie de o amânare a acestei discuții.

Secretarul județului, Paul Cosma, a atras atenția că un referendum nu este „un sondaj de opinie” și presupune alocarea de resurse bugetare, iar în final, președintele CJ Mureș, Ciprian Dobre, a spus că va vota împotrivă și că un referendum poate fi organizat oricând de CJ, „cu condiția utilității”.

În final, s-a trecut la vot, iar plenul CJ Mureș a respins, cu 14 voturi „pentru”, 19 „împotrivă” și o abținere, proiectul de organizare a unui referendum pentru înființarea regiunii Mureș-Covasna-Harghita.

În CJ Mureș, UDMR are 13 consilieri, USL tot 13, plus președintele Ciprian Dobre, PDL – șase și PPDD – doi.

În 14 octombrie, reprezentanții UDMR au depus la registratura CJ Mureș liste cu aproape 40.000 de semnături de susținere a organizării, în 8 decembrie, a unui referendumului pentru înființarea regiunii Mureș-Covasna-Harghita, inițiativa fiind respinsă, pentru că nu corespundea formularul, și o altă inițiativă în același sens, semnată de cei 13 consilieri județeni ai Uniunii, care a fost dezbătută joi.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, în 25 septembrie, la Cluj, organizarea referendumurilor locale în șase județe din țară, în 8 decembrie, pentru consultarea populației cu privire la regionalizare.

Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale pentru consultarea populației cu privire la regionalizare vor avea loc în județele Harghita, Covasna, Mureș, Bihor, Sălaj și Satu Mare.

În ceea ce privește cealaltă regiune, care să cuprindă județele Bihor, Sălaj și Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia.

Autor
Autor

Citește și