Mai întâi, din cauza unei eventuale colaborări cu Dacian Cioloș, proiect care, cel puțin în acest moment, pare că a eșuat înainte să înceapă, dar și din cauza pregătirilor pentru primul Congres al formațiunii în care se va decide cine va conduce partidul în continuare. Favorit este, de departe, Nicușor Dan, crede Clotilde Armand, dar acest lucru nu înseamnă că n-ar trebui să aibă concurență. Dimpotrivă, este de părere consiliera de la Sectorul 1, care evită să spună nominal pe cine ar vedea ea potrivit pentru a prelua șefia USR.
„Aici nu sunt hotărâtă, eu aș dori un partid unde sunt mai mulți candidați. Eu nu aș dori un partid unde este un singur candidat care este votat de toată lumea și atunci ar fi un vot mai mult formal. Eu aș vrea un partid deschis, cum am mai spus, un partid care crește oamenii, un partid unde sunt mai mulți lideri și asta mi-aș dori: un partid cu mai mulți candidați pentru rolul de președinte”, a explicat Armand pentru Gândul.
Posibilitatea ca Cioloș să candideze în viitorul apropiat la șefia USR este foarte îndepărtată, crede Armand, pentru că fostul premier „nu vrea să fie instrumentalizat” , dar asta nu înseamnă că nu va lupta, împreună cu cei care-l susțin, pentru o relație cât mai strânsă. O variantă pe care a luat-o în calcul este și propria candidatură, spune Clotilde Armand, chiar dacă susține că până acum nu s-a hotărât definitiv dacă va intra sau în cursa internă pentru conducerea formațiunii.
„Sigur că m-am gândit. Nu m-am hotărât. (…) Nu am comunicat încă nicio decizie, pentru că nici n-am luat o decizie și atunci nu ar avea sens acum să facem speculații. Problema noastră la ora actuală nu se pune cine ar fi liderul nostru. Problema se pune despre cum vedem viitorul partidului, cum ne vom clarifica doctrina și de care personalități avem nevoie alături de noi. Președintele va fi o rezultantă al acestor discuții”, a răspuns consiliera de la Sectorul 1, întrebată dacă a luat în calcul să candideze la președinția USR, o luptă care, cel puțin în acest moment, se preconizează a fi mai ales contra lui Nicușor Dan. O altă variantă pentru preluarea partidului este și Cristian Ghinea, crede Armand, iar asta și datorită faptului că poziționarea pro-Cioloș i-a adus mulți simpatizanți în rândurile USR-iștilor, explică aceasta.
Chiar dacă spune că dezbaterea, diversitatea ideilor și a oamenilor este un deziderat al partidului, Armand vede, totuși, ceva extrem de limpede: „Nicușor Dan e clar că el a păstrat din tot ce a construit o legitimitate care poate să depășească dezbaterile care vor avea loc, este singurul lider pentru care, într-adevăr s-ar putea face o excepție. Adică chiar dacă el nu gândește cum gândesc majoritatea oamenilor, s-ar putea ca din cauza trecutului să fie menținut. Dar în același timp este important ca partidul să fie aliniat cu șeful partidului”. Acest lucru nu înseamnă neapărat că USR-istul ar putea să-și impună opinia asupra majorității, „dar propria persoană da”, mai crede Armand.
În perspectiva unei confruntări directe pentru șefia USR, pe care Armand o vede mai degrabă constructivă, pentru formarea mai multor lideri, după discuțiile care au urmat excluderii soțului său, Sergiu Moroianu, din partid, relația dintre Armand și Nicușor Dan s-a schimbat, admite aceasta, dovadă că și în subiectul Cioloș au opinii diferite, insistând, însă, că prin dialog totul poate fi rezolvat. Există acest dialog, vine din ambele părți? Răspunsul la această întrebare vine cu o oarecare ezitare: „Din partea mea sigur există. V-am spus, pentru că atâta timp cât există admirație pentru ce s-a făcut, există și cale de dialog”, întărește Armand.
„Domnul Nicușor Dan este o persoană pe care soțul meu și cu mine o cunoaștem de foarte mult timp pe care am sprijinit-o de foarte mult timp și pentru noi el este omul care a deschis acest drum, este un pionier, a fost un om cu o determinare exemplară. Și pentru mine el așa rămâne, ca un exemplu. Faptul că acum nu sunt de aceeași părere cu el este o altă problemă, dar el pentru mine rămâne omul pe care timp de 20 de ani l-am susținut. (…) Faptul că acum nu sunt de acord cu el, este și ăsta un fapt”, a adăugat aceasta.
Pe scurt, Armand și Nicușor Dan sunt, în acest moment, exponenții a două „curente de gândire” diferite din USR, separate de figura lui Dacian Cioloș care, în ultima vreme, a stârnit discuții aprinse. Cum s-a ajuns la formarea acestor după tabere, după ce în campania electorală USR-iștii se declarau încrezători în profilul fostului premier și îl susțineau necondiționat pentru un nou mandat?
„Au fost păreri diferite în cadrul partidului, părerea mea este că în continuare trebuie să fim un partid deschis, eu am adus, personal, foarte ulți oameni în USR independent de doctrina lor și m-am concentrat mult mai mult pe profilul lor ca profesioniști și pe valoarea persoanelor respective. Și pentru mine faptul că această persoană era deja cunoscută sau avea deja un rol era un lucru mai mult pozitiv. Eu am avut un rol foarte mare când i-am adus pe tehnocrați în USR și evident că eu, personal, susțin foarte mult venirea domnului Cioloș în USR. (…) Înțeleg că nu mai este de actualitate pe termen scurt, dar pe termen mediu bineînțeles că eu voi face tot posibilul ca persoane și personalități care au aceleași valori ca și noi să vină în USR, să lupte alături de noi”, insistă Armand, afirmând că nu va renunța la o eventuală alăturare dintre partidul din care face parte și Cioloș.
Despre explicațiile celor care nu sunt de aceeași părere cu ea, Armand vrea „să creadă că sunt sincere”, dar se consideră o persoană mai pragmatică. În vreme ce Nicușor Dan a invocat atât în intervenții televizate, cât și în postările sale de pe Facebook, motive pentru care nu consideră oportună o apropiere de fostul premier, Armand este de părere că „dacă o personalitate are profilul care trebuie și are valorile care trebuie trebuie negociată intrarea lui la un nivel care corespunde cu competențele lui până la urmă”.
Este asta o luptă a orgoliilor? „Nu aș spune că vorba de orgolii. Pentru putere, se poate, dar orgolii nu. Domnul Cioloș, ca orice personalitate, ar veni cu o echipă. Echipa aceasta evident că dacă este competentă foarte repede s-ar urca în partid și ar avea niște responsabilități, pentru că noi credem în meritocrație, credem că oamenii cu competențele cele mai mari trebuie să aibă responsabilitățile cele mai mari. Eu cred că, cu cât partidul este mai mare, cu atât mai mult loc este pentru toată lumea. (…) Pentru mine strategia colectivă e mult mai importantă decât strategia individuală. Dar fiecare vede lucrurile într-o perspectivă diferită. Sunt unii care se gândesc că e mai bine să ne păstrăm o anumită identitate și această identitate este mai importantă decât obiectivul pe care ni-l fixăm, pentru alții, cum sunt eu, e mult mai important obiectivul acesta pe care vi l-am spus decât această identitate de formare a partidului de jos în sus”, a mai precizat Armand.
Circumstanțele erau, totuși, aceleași și în campania electorală, iar schimbarea de poziție este radicală, mai ales la vârful partidului. Întrebată dacă în preajma parlamentarelor nu se mai punea problema identitară, Clotilde Armand nu a dat un răspuns concret, arătând că și ea este printre cei care și-a modificat opinia, pentru că atunci nu a fost pentru alăturarea Cioloș – USR: „Eu, personal, nu eram de acord cu această opțiune. Și vedeți că acum eu sunt cea care este de acord cu această deschidere către alte personalități. Vedeți, fiecare are opțiunile lui și acest lucru face ca un partid să fie bogat. Toți avem viziunea noastră și trebuie să ne înțelegem pentru a construi o viziune și mai bogată. Se numește inteligența colectivă. (…) Nu putem să ne oferim luxul de a refuza pe cineva care ne-ar ajuta foarte mult”.
Chiar dacă are în vedere o candidatură la șefia partidului, aparițiile publice ale lui Clotilde Armand au fost din ce în ce mai rare, lucru pe care îl consideră chiar natural, mai ales după un an electoral în care spune că s-a concentrat foarte mult pe tot ceea ce a însemnat strategia USR. În prezent, Armand s-a orientat mai mult spre munca din administrația Sectorului 1, în calitate de consilier, un efort despre care spune că e mai important decât prezența în presă ori pe Facebook.
„Trebuie totuși să menționăm că am reușit o negociere a bugetului Sectorului 1 care a fost un lucru extraordinar. Am negociat mai mult de 20 de amendamente care sunt importante pentru Sectorul 1, niște proiecte noi, am limitat risipirea banului public, am inițiat cadastrul Sectorului 1, este un lucru extrem de important pentru noi toți, pentru că și această proprietate publică a noastră, a tuturor, nu era bine protejată. Iar această dezbatere, această negociere mi-a luat mult timp, a fost o muncă de echipă și știți, primul buget la construirea căruia am lucrat cu USR și avem o voce, avem o poziționare, suntem principala forță de opoziție, aici în Sectorul 1. Dar am construit acest buget împreună cu Primăria, în sensul că Primăria a venit cu o propunere și noi am putut să modificăm această propunere cu viziunea noastră, a fost un exercițiu dificil din care am ieșit cu succes și va trebui să facem și mai bine data viitoare, de exemplu cu un buget participativ, dar acest efort mi-a luat foarte mult timp, mie personal.
Este adevărat că eram direct asociată cu USR, dar trebuie să ne uităm unde este miza. Acum miza pentru partid era, de exemplu, pe partea de administrație locală, să reușim această provocare a bugetului Sectorului 1. Nu uitați că noi suntem aici pentru oameni. Pentru oameni avem nevoie să dovedim că facem lucruri, nu numai să apărem la televizor și să vorbim. Pentru oamenii din Sectorul 1 faptul că, împreună cu toată echipa, am făcut acest efort, se va vedea. Sunt mai mulți bani care vor fi economisiți pentru a construi, pentru a face lucruri importante pentru sector și asta înseamnă să fim prezenți, nu numai în mass-media. Și pe teren, și în lucrurile care se văd pe străzile Sectorului 1″, mai spune aceasta.
USR spunea că negociază „pe toate planurile” cu Cioloș. Fostul premier le cerea să nu-i mai folosească numele
Declarațiile vin în contextul în care USR a trecut prin cel mai mare scandal de la înființarea sa, pe fondul neînțelegerilor dintre membrii formațiunii cu referire la o eventuală colaborare cu Dacian Cioloș. Partidul s-a împărțit în două: cei care nu își doresc ca fostul premier să devină membru, din partea cărora cel mai vocal este chiar președintele Nicușor Dan, și cei care îl vor pe Cioloș în rândurile formațiunii, în frunte cu Cristian Ghinea.
Nicușor Dan a admis că nu își dorește ca Cioloș să devină membru, din mai multe motive, printre care a enumerat pierderea identității partidului și perceperea lui drept „partidul lui Cioloș” sau deservicii aduse formațiunii pe termen lung, pentru că ar însemna asumarea unor compromisuri pe care fostul premier le-a făcut în timpul guvernării
Șeful USR a susținut că lui Cioloș i-a fost transmisă o invitație de intrare în USR și că decizia este în mâna fostului lider de la Palatul Victoria. Purtătorul de cuvânt Dan Barna a transmis chiar că există o echipă mandatată să negocieze și că discuțiile erau deschise „pe toate planurile”. La doar o zi diferență, însă, Dacian Cioloș a declarat că cel mai bine ar fi ca partidul să-și rezolve singur problemele interne și să nu-i mai folosească numele. La solicitarea Gândul de a comenta această situație, Dacian Cioloș a răspuns scurt: „Îmi pare rău pentru dumneavoastră, dar eu nu intru în această morișcă a declarațiilor și contradeclarațiilor”, pentru ca ulterior să anunțe că nu mai este de actualitate varianta intrării sale în USR.