Prima pagină » Știri politice » CLUBUL DE LA BUCUREȘTI. Critici la adresa cotei unice și a guvernării PNL. Florin Georgescu: „ANAF trage cu obuze în vrăbii. Poate se dau telefoane, se fac liste”

CLUBUL DE LA BUCUREȘTI. Critici la adresa cotei unice și a guvernării PNL. Florin Georgescu: „ANAF trage cu obuze în vrăbii. Poate se dau telefoane, se fac liste”

CLUBUL DE LA BUCUREȘTI. Critici la adresa cotei unice și a guvernării PNL.  Florin Georgescu:
Clubul de la București, organizație nonguvernamentală printre ai cărei fondatori se numără Ion Iliescu, a organizat o dezbatere pe teme economice la care au participat premierul Victor Ponta, ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, , dar și vicepremierul Florin Georgescu. La eveniment au mai fost invitați fostul premier Petre Roman, Nicolae Văcăroiu, Daniel Dăianu, dar și foști și actuali politicieni din PSD.

Clubul de la București, organizație nonguvernamentală printre ai cărei fondatori se numără Ion Iliescu, a organizat o dezbatere pe teme economice la care au participat fostul președinte, premierul Victor Ponta, ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, dar și vicepremierul Florin Georgescu. La eveniment au mai fost invitați fostul premier Petre Roman, Nicolae Văcăroiu, Daniel Dăianu, dar și foști și actuali politicieni din PSD.

Primul care a luat cuvântul a fost premierul Victor Ponta care a anunțat că board-ul FMI a aprobat în 20 de minute ultima scrisoare de intenție cu România. În rolul de mesager al veștilor bune, primul-ministru a dezvăluit că de la preluarea guvernării au fost încheiate peste 100.000 de noi contracte de muncă, iar România a reușit să se împrumute la dobânzi foarte bune.

HIDROELECTRICA, CEC ȘI EXIMBANK

Ministrul liberal Daniel Chițoiu a explicat motivele pentru care a fost necesară insolvența pentru Hidroelectrica: căpușarea și contractele cu băieții deștepți. În acel moment, a intervenit președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care a spus că pentru el „a fost o surpriză că s-a ajuns la insolvența Hidroelectrica”.

Ministrul Chițoiu a explicat că spargerea sistemului energetic, pe producători, nu poate duce la o piață concurențială.

„În România nu se poate dezvolta o piață concurențială , de aceea trebuia regândit sistemul pentru ca toate companiile să conțină energie hidro, termo, nuclear electrică”, a declarat Daniel Chițoiu.

El a adăugat că rolul CEC va fi de a finanța domeniul agricol, în timp ce Eximbank va trebui să sprijine marea industrie și marii producători.

Analistul Florin Georgescu

Vicepremierul Florin Georgescu, actual ministru de Finanțe, a ținut să precizeze că „azi și-a luat concediu” și că vorbește în calitate de analist.

El a prezentat mai multe grafice prin care a încercat să demonstreze că în guvernarea Tăriceanu, deși a existat un boom economic, banii nu au fost cheltuiți corect.

„La nivelul macro – caroserie, acum stăm bine. Avem o creștere economică modestă, dar e mai bună decât recesiunea. Deficitul de cont curent este limitat la 5 miliarde, nu la 12 miliarde cum era în urmă cu câțiva ani. Unii au beneficiat de fructe și alții au plătit în cea mai mare măsură rezultatele ajustării economice, adică cei care nu au câștigat în perioada 2005 – 2008”, a spus în prezentarea sa ministrul de Finanțe.

El a vorbit despre dezavantajele cotei unice, arătând că nivelul de colectare este unul scăzut, chiar dacă se vorbește despre avantajele acestui tip de impozit. Ion Iliescu a încercat să preia tema ineficienței cotei unice, dar Florin Georgescu l-a sfătuit să facă acest lucru după campanie pentru că altfel se rupe coaliția de guvernare.

Florin Georgescu a adăugat că în timpul creșterii economice, nu s-au dezvoltat domeniile de producție, ci oamenii s-au împrumutat pentru a cumpăra de la magazinele nou deschise.

Tunurile pe ANAF

„Trebuie să corectăm politicile noastre economice, fiscale din instrumentele de control să vedem cum eliminăn aceste scurgeri de venit național”, a afirmat Georgescu.

Ministrul a criticat activitatea ANAF despre care a spus „că trage cu obuze în vrăbii și cu alice în elefanți și rinoceri”. El nu s-a sfiit că acest lucru se întâmplă din cauza listelor care se fac și telefoanelor care se dau.

Citește și