Marcel Ciolacu anunță DECIZII în Coaliție: ,,Trei programe de sprijin, conforme cu măsurile propuse în Planul Draghi”
This browser does not support the video element.
Coaliția de Guvernare a avut o nouă rundă de discuții marți după amiază în cadrul căreia s-au decis ,,pași importanți pentru finalizarea schemei de sprijin pentru Marile Investiții Strategice din industria prelucrătoare și a celei care stă la baza Programului de Sprijin pentru Marea industrie din România – metalurgie, siderurgie și industria chimică.”
UPDATE:
Surse liberale din coaliție au transmis că urmează o rectificare bugetară pozitivă, ce va fi pusă în transparență săptămâna viitoare. Conform acestora, veniturile la buget vor crește cu 10,4 miliarde de lei, iar fondurile suplimentare vor fi direcționate către patru domenii esențiale.
Domeniul sănătății va primi un plus de 11,4 miliarde de lei, aducând bugetul acestui sector la un nivel istoric, reprezentând 4,2% din PIB (echivalentul a 74 miliarde de lei).
Educația va beneficia de o suplimentare de 6,4 miliarde de lei, în timp ce transporturile vor primi 5 miliarde de lei pentru investiții majore în infrastructură.
Pentru dezvoltare regională, se vor aloca 5 miliarde de lei pentru investiții, iar 3 miliarde vor fi destinate finanțării cheltuielilor curente ale primăriilor. De asemenea, 400 de milioane de lei vor merge către Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), iar 980 de milioane de lei vor fi alocate pentru plata însoțitorilor persoanelor cu dizabilități.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
A doua componentă a Planului industrial este Programul Național de Sprijin pentru Marea Industrie din România – o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro (5 miliarde de lei) pe 6 ani, pentru decarbonizarea proceselor de producție și eficiență energetică. Un număr estimat de 30 de companii din metalurgie și industria chimică vor primi un sprijin de până la 100 de milioane de euro per beneficiar. Sunt companii care vor implementa investiții cu costuri eligibile de minimum 8 milioane de euro, care reduc cu 40% emisiile directe de gaze cu efect de seră din instalațiile industriale și/sau reduc cu cel puțin 20% consumul de energie în instalațiile industriale în raport cu activitățile sprijinite. Finanțarea schemei de ajutor de stat se realizează majoritar din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente României, iar investiția trebuie menținută 5 ani de la data finalizării acesteia, a punctat Marcel Ciolacu.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
De asemenea, este de așteptat ca în Coaliție, să fie discutate și noi măsuri privind ajutorarea persoanelor din zonele inundate.
În ședința extraordinară de luni de la Guvern, Executivul a decis o serie de măsuri de ajutoare pentru persoanele afectate. Citește mai multe aici.
Ședința ar urma să aibă loc în jurul ore 16.00, iar de la ora 15.00 liberalii vor avea o ședință a Biroului Politic Național.
În curs de actualizare!
CITEȘTE ȘI: