Liderii coaliţiei se reunesc, luni, la ora 18:00, la Palatul Victoria, într-o şedinţă în care analizează variantele de modificare a Codului Fiscal.
„Coaliţia aşteaptă de la Ministerul Finanţelor, în maximum o săptămână, analiza privind modificările la Codul Fiscal care ar urma să intre în vigoare începând de anul viitor, precum şi alte măsuri care vor fi luate de Executiv, în partea a doua a anului, pentru a combate efectele creşterii inflaţiei. Liderii politici vor discuta şi despre stadiul implementării PNRR, potrivit News.ro.
Conform sursei citate, PSD doreşte introducerea unui impozit progresiv în România, arătând că în fapt, cota unică nu mai este în România, în urma deciziilor privind exceptarea mai multor categorii, precum angajaţii din agricultură, alimentaţie sau IT. De partea cealaltă, liberașii susţin păstrarea cotei unice în România.
Liderul PSD Marcel Ciolacu afirma, vineri, la Galaţi, la evenimentul Ziua Întreprinzătorilor, că nu poate să vină în faţa oamenilor cu un slogan – trebuie să ţinem cota unică – fără să explice de ce trebuie să ţinem cota unică.
„Eu m-am săturat să fie chemat PSD la guvernare şi să devină mereu pompierul de serviciu după anumite aventuri a unor guverne nepregătite şi nerealiste”, a mai spus el. ”Nu trebuie să fim reticenţi şi nu trebuie să stricăm prin ştiri că doreşte cineva să mărească taxe sau impozite. Nu doreşte nimeni, mai ales în perioadă de criză”, a dat asigurări liderul PSD.
Marcel Ciolacu a transmis că se lucrează deja la un nou pachet de măsuri. Șeful social-democraților spune că nu vor crește taxele în acest an, dar impozitarea progresivă pe care PSD o dorește va crește impozitarea pentru românii care au venituri peste medie. Totodată, el spune că ar putea fi introduse „deduceri de cheltuieli”. „Nu aici e discuția, nu vor apărea impozite noi, nu suntem nebuni la cap. Dacă crești într-o parte, scazi în altă parte, trebuie un echilibru între impozitarea muncii și cea a capitalului. Prin deducerile de la impozitarea progresivă s-au dezvoltat state. Și SUA și toate țările dezvoltate fac astfel de deduceri. Îți măresc impozitul de la 10% la 12%, dar de diferența asta îți fac deduceri la servicii. La medicale, la grădinițe, cheltuieli cu modernizarea casei etc. Așa te împing către servicii, să cheltuiești, să între bani în economie.”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Premierul Nicolae Ciucă a precizat, miercurea trecută, că în 2022 nu va fi modificat sistemul de impozitare și nu vor fi introduse taxe noi.
„Nu putem discuta azi de taxe care să vină peste noapte”, a declarat Nicolae Ciucă. „Am stabilit ca la nivelul Ministerului Finanțelor să avem o analiză care ulterior va fi discutată și dezbătută cu reprezentanții instituțiilor de specialitate, ai mediului de afaceri și vom căuta ca prin măsurile pe care le vom lua să asigurăm o optimizare a mediului fiscal. Nu cred că în momentul de față trebuie să vorbim de taxe noi, de alte măsuri. Ca atare, odată ce la Ministerul Finanțelor se vor finaliza aceste analize și dezbaterile, vom anunța măsurile”, a mai spus premierul.