Codrin Ștefănescu: Nu ne-a convenit hotărârea din 2012, dar am respectat-o
„Deciziile Curții Constituționale a României sunt obligatorii. Nici mie ca pesedist, nici altor 8,4 milioane de români nu le-a convenit decizia din 2012 la referendum. Sigur că am criticat-o atunci, dar a fost obligatorie. Punct final. Și n-am mai spus nimic. (…) Atunci, în 2012, au avut foarte mulți reacții internaționale. Comisia de la Veneția a spus >, după care a venit comunicatul președintelui Comisiei Europene, după care au venit communicate ale mai multor guverne. Toată lumea a zis că decizia CCR e obligatorie. Acolo, la Curte, sunt niște oameni super profesioniști. Ei sunt garantul democrației. Oamenii aceia mănâncă Constituție pe pâine. Nu poți spune într-o țară democratică europeană că nu respecți Constituția”, a afirmat secretatul general adjunct al PSD Codrin Ștefănescu.
CCR a publicat, joi, motivarea, de 133 de pagini, în cazul conflictului președinte- ministrul Justiției, generat ca urmare a refuzului președintelui Iohannis de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA.
„Una dintre condițiile realizării obiectivelor fundamentale ale statului român o constituie buna funcționare a autorităților publice, cu respectarea principiilor separației și echilibrului puterilor, fără blocaje instituționale. De asemenea, textul art.146 lit.e) din Constituție nu conferă Curții Constituționale atribuția de a constata doar existența conflictelor juridice de natură constituțională, ci pe aceea de a soluționa aceste conflicte”, se arată în motivarea Curții.
De aici reiese și decizia CCR de a anunța și ce măsuri trebuie luate pentru ca acest conflict instituțional președinte- ministrul Justiției să nu mai existe, indicând șefului statului revocarea procurorului șef al DNA.