Prima pagină » Știri politice » Codul silvic este dezbătut azi în Parlament. Cum vor 127 de pesediști să elimine din fondul forestier național trei categorii de terenuri

Codul silvic este dezbătut azi în Parlament. Cum vor 127 de pesediști să elimine din fondul forestier național trei categorii de terenuri

Codul silvic este dezbătut azi în Parlament. Cum vor 127 de pesediști să elimine din fondul forestier național trei categorii de terenuri
Codul silvic, în dezbaterea deputaților. Cum vor 127 de pesediști să elimine din fondul forestier național trei categorii de terenuri

Noul cod silvic urmează să treacă prin comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților. Printre cele mai importante modificări aduse legii în vigoare se numără și eliminarea din categoria terenurilor din fondul forestier național a pășunilor împădurite, a jnepenișurilor și a perdelelor forestiere de protecție, dar și reducerea suprafeței pe care România se angajează să o împădurească până în 2030, de la două milioane de hectare la un milion.

În plus, prin proiectul de lege inițiat de cei 127 de pesediști se dă dreptul Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului și Protocolului Statului de a-și face propriul ocol silvic, fără a se supune acelorași reguli de suprafața ca în cazul celorlalte ocoale silvice.

Susținut de ministrul de resort, noul cod silvic elimină literele i), j) și k) ale articolului 1, alineatul 2. Acest amendament prevede scoaterea din fondul forestier național a jnepenișurilor, a perdelelor forestiere de protecție și a pășunilor.

În mod normal, pentru a scoate un anumit teren din fondul forestier național este obligatorie compensarea cu un teren de o valoare de cinci ori mai mare și de o suprafață de cel puțin trei ori mai mare. În acest context, prin scoaterea celor trei categorii de terenuri din fondul forestier național, nu va mai fi nevoie nici de compensarea lor.

Pe de altă parte, ministrul Doina Pană a respins acuzațiile, spunând că nu este vorba despre o scoatere a acestor categorii de terenuri din fondul forestier, ci despre o eliminare a dublei definiri.

„Nu sunt scoase din fondul forestier național. La cum erau definite până acum, intrau și în categoria pădure, și în categoria fond forestier. Ori fondul forestier național înseamnă pădure și alte categorii. Și atunci a fost denumit numai o dată, era o dublă definire înainte”, a declarat Pană pentru gândul.

Fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Lucia Varga, nu este însă de acord cu modificările propuse de PSD.

„Mă întreb cum poate conviețui premierul Victor Ponta cu deputatul Victor Ponta și mi-e și teamă să mă gândesc ce s-ar întâmpla, dacă ar exista și președintele Victor Ponta. Este evident că PSD nu are o viziune în domeniul silvic și că ocrotește interesele de partid. Duplicitatea lui Victor Ponta este evidentă și are drept scop girarea unui proiect de Cod Silvic care dă în continuare mână liberă jafului din pădurile României și care protejează mafia binecunoscută din acest domeniu”, a precizat Lucia Varga, într-un comunicat de presă remis gândul.

Citește și