Colaborare între miniștrii Sebastian Burduja și Mircea Fechet: ,,Hidrocentrala de la Răstolița, PRIMA construită de la zero după Revoluție”

Colaborare între miniștrii Sebastian Burduja și Mircea Fechet: ,,Hidrocentrala de la Răstolița, PRIMA construită de la zero după Revoluție
Publicat: 03/07/2024, 13:50
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au avut miercuri o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanți ai celor două ministere, dar și ai companiei Hidroelectrica pentru a discuta despre finalizarea amenajării hidroenergetice Răstolița.
Am avut o întâlnire foarte importantă între echipele Ministerului Energiei, Ministerului Mediului și Hidroelectrica pentru a discuta despre finalizarea amenajării hidroenergetice Răstolița. Proiectul se află acum în faza obținerii acordului de mediu, iar noi facem tot posibilul ca lucrările să fie finalizate în acest an. Este un moment de referință, hidrocentrala de la Răstolița fiind prima construită de la zero după Revoluție. Acest proiect aduce multiple avantaje pentru români. În primul rând, oferă energie ieftină și curată, ceea ce va contribui la reducerea facturilor la electricitate și la protejarea mediului. În plus, aceste hidrocentrale sunt esențiale pentru securitatea energetică a țării, asigurând un sistem energetic sustenabil și stabil, a punctat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Proiectul, o investiție de 200 de milioane de euro, este derulat de Hidroelectrica și se află în faza obținerii acordului de mediu.
Apreciez colaborarea cu Ministerul Energiei și sper că până la finalul anului vom avea primul kilowatt de energie electrică produs în amenajarea Răstolița, care pe lângă energie ieftină și curată, va contribui la reducerea facturilor la electricitate și la protejarea mediului, mai ales în contextul actual când, schimbările climatice accentuează riscul la inundații. Răstolița va asigura regularizarea debitelor de apă în perioadele secetoase și controlul viiturilor în perioadele cu precipitaţii semnificative, în condițiile în care acumularea Răstolița este proiectată să contribuie la reducerea cu 30% a viiturilor” a declarat Mircea Fechet.
,,Amenajarea hidroenergetică Răstolița este un obiectiv de investiţii de interes national, care valorifică potenţialul hidraulic al afluenților de dreapta ai râului Mureş, pe sectorul Lunca Bradului – Răstoliţa – Bistra. Răstolița este proiectată la o putere instalată de 35,2 MW și la o producție de energie curată de circa 117 GWh/an. De asemenea, finalizarea proiectului va duce la dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă a localităţilor situate pe culoarul Mureşului şi în zona periferică a Câmpiei Transilvaniei”, se arată într-o comunicare oficială.
Avem în vedere și alte proiecte similare, cum ar fi Bumbești Livezeni, Pașcani, Cornetu-Avrig, Cerna-Belareca, Bistra-Poiana Mărului și Surduc Siriu, care vor continua să întărească infrastructura energetică a României. Colaborarea eficientă între ministere, cu sprijinul colegului Mircea Fechet, căruia îi mulțumesc pentru implicare și pentru că a susținut aceste grupuri de lucru încă de la începutul mandatului său, ne ajută să avansăm rapid și să depășim provocările. Astfel, ne asigurăm că aceste proiecte sunt finalizate la timp și aduc beneficii directe românilor și economiei românești. Aceste proiecte nu doar că sprijină tranziția către o energie mai curată, dar și consolidează securitatea energetică națională, pentru a avea un sistem energetic fiabil și durabil în viitor, a mai notat Burduja.
Guvernul a emis în 2023 o OUG prin care zece proiecte ale companiei, mai ales hidrocentrale începute și neterminate, printre care și Răstolița, au fost clasificate ca proiecte de interes național, după ce lista lor a fost aviztă de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care să nu mai aibă nevoie de studii de impact asuăra mediului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri