În contextul în care consumul de energie a crescut în ultimele săptămâni, ca urmare a valului de caniculă, iar penele de curent sunt tot mai dese și în același timp am ajuns să importăm energie la prețuri mari, premierul Marcel Ciolacu a convocat comandamentul pe Energie la Guvern. În urma întâlnirii, premierul Marcel Ciolacu: a declarat că: ,,Pregătim un plan cu măsuri imediate și pe termen mediu care să asigure energia necesară consumului cetățenilor și economiei indiferent de condițiile meteo”
Guvernul, instituțiile responsabile și reprezentanții producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor de energie vor definitiva planul ce va include măsuri imediate și pe termen mediu care să asigure energia necesară consumului cetățenilor și economiei, anunță Guvernul într-un comunicat de presă.
Este nevoie să colaborăm mai strâns și să accelerăm investițiile în rețeaua națională de transport, în capacitățile noi de producție și de stocare a energiei. Cetățenii români și antreprenorii nu trebuie să resimtă efectele generate de perioada de caniculă. Mă voi implica direct pentru a face tot ce ține de Guvern – modificări legislative, sprijin financiar pentru investiții, dialog cu finanțatorii europeni, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că următorii cinci ani sunt vitali pentru dezvoltarea sistemului energetic, fapt pentru care se va implica direct în asigurarea finanțărilor necesare proiectelor de investiții.
După 15 ani, România este pregătită să adopte o Strategie energetică națională. În baza acesteia, statul român își va putea planifica, prioritiza și corela investițiile și proiectele necesare pentru asigurarea siguranței energetice naționale, la un preț competitiv al energiei electrice și gazelor naturale. Vedem în aceste zile, după decenii în care au lipsit investițiile publice în sistemul energetic național, cât de importante sunt viziunea și planificarea în acest sector strategic. În ultimul an, am reușit să atragem 13,6 miliarde de euro bani europeni nerambursabili în sistemul energetic. Prin aceste investiții, începând de anul viitor, vom asigura mai multă energie, iar pe termen mediu, prețuri corecte pentru români și pentru mediul de afaceri, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Potrivit analizei făcute și în această reuniune, Guvernul este în grafic cu plata sumelor datorate furnizorilor, după ce a fost făcută plata ultimei tranșe în sumă de 3,2 miliarde de lei, pentru schema de compensare și plafonare care va funcționa, potrivit actualei legislații, până în primăvara anului viitor.
UPDATE
Reuniunea de la Guvern s-a încheiat după mai mult de o oră de discuții. Membrii comandamentului au discutat, printre altele, despre capacitatea de producție a energiei.
Știrea inițială.
La Comandamentul pe Energie se vor reuni la aceeași masă premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reprezentanții ANRE, Transelectrica, ai Asociației Producătorilor de Energie Electrică, Asociației Companiilor de Utilități din Energie (Operatorii de Distribuție), Asociației Furnizorilor de Energie din România și Consiliului Concurenței.
Anunțul comandamentului a fost făcut de Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern, spunând că trebuie găsite soluții pentru toată vara.
Mâine dimineață, voi participa la ședința Comandamentului pe Energie, deoarece este nevoie să venim cu soluții eficiente pentru că ne așteaptă în continuare o vară provocatoare, a declarat Marcel Ciolacu.
CITEȘTE ȘI: