Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, CONSTITUȚIONALĂ. Cum motivează CCR decizia luată în unanimitate
Ordonanța privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare din 9 iunie este constituțională. Este decizia luată marți de cei nouă judecătorii ai CCR, respingând astfel cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind organizarea alegerilor din 9 iunie.
Curtea Constituțională motivează faptul că deși ,,actul normativ a fost adoptat cu mai puțin de un an de la data alegerilor și modifică modul de compunere al Biroului Electoral Central, acesta nu produce insecuritate juridică pentru competitorii electorali. Dimpotrivă, soluția normativă de desfășurare a celor două categorii de alegeri la aceeași dată a determinat necesitatea stabilirii unei set de reguli comune și omogene pentru buna desfășurare a alegerilor, încondiții de echitate pentru toți competitorii implicați în procesul electoral.”
Având în vedere cele expuse, Curtea a constatat că ordonanța de urgență nu încalcă prevederile constituționale referitoare la securitatea juridică, separația și echilibrul puterilor în stat, rolul Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a țării, condițiile de adoptare a ordonanțelor de urgență și la deciziile Curții Constituționale, se arată în motivarea CCR.
Trebuie spus că această decizie a CCR este definitivă și obligatorie. DOCUMENTUL poate fi consultat aici.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, marţi, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu Ordonanța de Urgență a Guvernului privind organizarea alegerilor din 9 iunie. Este vorba despre OUG 21/2024 privind comasarea alegerilor locale și a alegerilor europarlamentare.
Potrivit CCR se decide dosarul Excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.
Judecătorii de la instanţa supremă au admis în luna martie o cerere depusă de reprezentanţii Partidului Reînnoim Proiectul European în România – REPER privind sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG 21/2024, prin care au fost comasate alegerile.