Comercializarea și consumul de băuturi alcoolice sunt interzise pe o distanță de 500 METRI în jurul secției de votare

Publicat: 09 06. 2024, 16:56
Actualizat: 09 06. 2024, 18:13
Sursa Foto - Profimedia

Pe 9 iunie, toate magazinele alimentare, supermarketele, barurile, cluburile, cazinourile și restaurantele aflate pe o distanță de 500 metri în jurul localulului secției de votare au afișat anunțul că nu vor comercializa băuturi alcoolice. 

Interdicția este în vigoare de la deschiderea secțiilor de votare de la ora 7 până la închiderea urnelor de la ora 22.

Potrivit Legii nr. 115 din 19 mai 2015, Capitolul III, articolul 81:

(5) Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare este interzisă.

Potrivit Capitolului V, articolul 108, comercianții riscă să primească amenzi:

g)neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfășurării normale a adunărilor electorale, precum și distribuirea, inclusiv de către candidați, de băuturi alcoolice în timpul adunărilor sau în ziua votării în perimetrul secțiilor de votare, delimitat potrivit art. 83 alin. (1);

La fiecare magazin aflat în perimetrul unei școli cu secție de votare sunt afișate anunțuri cu „nu vindem alcool”.

La un supermarket din București dintr-un cunoscut lanț de magazine, mai mulți clienți au ignorat anunțul afișat la fiecare raion cu rafturile pe care care sunt așezate băuturile alcoolice. Clienții au luat sticlele pentru a le duce la casele de marcat. Casierii au refuzat să le scaneze, iar supervizorii și agenții de securitate le-au reamintit în mod repetat clienților că personalul din supermarketul în cauză, aflat în apropiere de școală, nu are voie să vândă băuturi alcoolice până la închiderea urnelor de vot.

Sunt vizate de legea nr. 115, articolul 81, alin.5 și  spectacolele muzicale, concertele și petrecerile cu grătar în aer liber.

Încălcarea legii privind consumul și comercializarea băuturilor alcoolice în apropiere de secțiile de votare în ziua alegerilor  se pedepsește cu o amendă între 2.200 și 3.000 lei, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

 Citește și: Președintele unei secții de votare din Vaslui, înlocuit după ce a veni la secția de votare în pragul comei alcoolice