Comisarul european pe energie îi reclamă lui Chițoiu numirile „netransparente” de la ANRE

Publicat: 04 12. 2012, 12:30
Actualizat: 25 06. 2013, 17:27

Comisarul european pe energie, Günther H. Oettinger, a transmis ministrului Economiei, Daniel Chițoiu, o scrisoare în care își exprimă nemulțumirea față de modalitatea în care au fost numiți reprezentanții Comitetului de reglementare al ANRE, pe care o apreciază „netransparentă și neconcurențială”.

„Mi s-a adus la cunoștință că procesul de numire a membrilor Comitetului de reglementare al ANRE se pare că a fost îndeplinit într-o manieră netransparentă și neconcurențială. (…) Vă rog să-mi permiteți să-mi exprim adânca preocupare față de maniera în care se pare că a fost selectat Comitetul de reglementare al ANRE. După informațiile pe care le dețin, anunțurile pentru posturile vacante nu au fost puternic mediatizate într-o manieră corespunzătoare pentru aceste funcții, criteriile de selectare nu au fost publicate, iar procesul nu a fost transparent”, arată comisarul în scrisoare.

Documentul, datat 5 noiembrie, a fost înaintat Senatului în 26 noiembrie, dată la care ministrul i-a răspuns și comisarului pe energie.

Comisarul european precizează că serviciile de la nivelul structurii pe care o conduce au atras de mai multe ori atenția autorităților române cu privire la importanța unei „proceduri adecvate de selectare” și a pus la dispoziție inclusiv expertiză tehnică în acest sens.

„Permiteți-mi să vă încurajez, domnule ministru, să acordați de urgență atenție acestei situații pentru a vă asigura că numirea Comitetului de reglementare al ANRE se va face într-o manieră care salvgardează competența și independența necesare membrilor săi și îndeplinește întrutotul prevederile celui de-al Treilea Pachet legislativ în energie al Comitetului de Reglementare al UE și protejează competențele și independența viitoarelor reglementări ale ANRE”, precizează comisarul european.

Chițoiu precizează în răspunsul adresat comisarului că este de acord cu faptul că „pentru asigurarea funcționării adecvate a pieței energiei un rol major îi aparține Autorității de reglementare în energie ale cărei responsabilități trebuie îndeplinite de un personal calificat, independent de alte interese”.

În plus, Chițoiu precizează că ANRE a intrat sub control parlamentar anul acesta „pentru ca independența acesteia să fie consolidată”, dar numirea membrilor în Consiliul de reglementare se bazează pe propunerea comună a Comisiei de industrie și servicii din Camera Deputaților și a Comisiei economice, industrie și servicii a Senatului. Ministrul Economiei mai susține că numirile la ANRE s-au realizat exclusiv de către Parlament.

În acest sens, Chițoiu îi transmite comisarului european că a adus la cunoștința președinților celor două Camere ale Parlamentului scrisoarea sa, sugerându-le să-l informeze asupra punctului de vedere privind aspectele care preocupă Comisia Europeană pe această temă.

La finalul ședinței Biroului Permanent al Senatului de marți, secretarul Gheorghe David a anunțat că scrisoarea comisarului Günther H. Oettinger a intrat în analiza acestui for.

Noii membri ai Comitetului de reglementare al ANRE au fost numiți în octombrie. Structura este condusă de șeful ANRE, Nicolae Havrileț, secondat de doi vicepreședinți – Emil Calotă și Claudiu-Sorin Dumbrăveanu. Comitetul are și patru membri, Teodor Bobis, Gheorghe Barbu, Carmen Filipescu și Nagy-Bege Zoltan.

Statutul ANRE a făcut în ultimii ani obiectul mai multor discuții între autoritățile române și oficialii europeni, inclusiv cu posibilitatea declanșării procedurii de infringement, privind în special finanțarea și asigurarea independenței autorității.