Comisia care verifică creditul lui Băsescu intră în prelungiri. Senatorii încearcă să „spargă” secretul bancar cu ORNISS
Comisia senatorială care verifică activitatea CEC pornind de la creditul de 1milion de euro acordat Ioanei Băsescu intenționează să ceară o prelungire a termenului până la care trebuie să-și prezinte concluziile, după data de 18 decembrie stabilită inițial. Noua strategie discutată de senatori este obținerea certificatelor ORNISS sau semnarea unor declarații de confidențialitate cu care să încerce să aibă acces la datele protejate de Legea secretului bancar.
Planul a apărut, la inițiativa președintelui Comsiei, senatorul PSD Cosmin Nicula, după ce în a doua zi de audieri ale șefilor CEC, senatorii s-au izbit de același refuz de a divulga informații despre credite.
„A fost o singură întrebare la care noi nu am putut răspunde, am explicat că nu ne permite legea pe care tot parlamentarii au făcut-o”, i-a ironizat in treacăt, la final, prim-vicepreședintele CEC, Andrei Stamatian.
Surse din Comsie au relatat pentru gândul că întrebarea-capcană se referea la condițiile în care sucursalele județene ale CEC au acordat credite autorităților locale și cuantumul acestora. Ținta senatorilor – creditele luate de primăriile Cluj-Napoca și Brașov, în timpul guvernării Boc.
Cum nici Andrei Liviu Stamatian, nici vicepreședinții Gheorghe Crabasan, Mirela Iovu și Mihaela Popa nu au divulgat secretul bancar, așa cum nici Radu Grațian Ghețea, președintele CEC nu a făcut-o cu o zi înainte, parlamentarii au trecut la planul B: certificatul ORNISS. Acesta acoperă însă doar secretele de serviciu și cele care țin de siguranță națională, la datele bancare având acces doar supraveghetorii BNR care au făcut deja un raport favorabil în privința activității CEC.
După două zile, cu ușile închise, în care nu au avut decât niște discuții generale și în termeni optimiști cu șefii CEC – „Ei povestesc ce bine lucrează CEC și noi ascultăm politicoși”, cum a relatat Constantin Popa (PPDD) – senatorii i-au chemat, din nou, miercuri, pe Radu Ghețea și pe Daniel Chițoiu. „Le-am transmis și celor din Comitetul de direcție că dacă vom solicita prelungirea termenului, îi vom mai chema”, a anticipat Nicula intrarea în prelungiri a Comsiei.
Cum se prefigurează deja că nu vor avea date incriminatorii legate de creditele acordate persoanelor fizice sau unor primării, senatorii sunt gata să arate „că managementul CEC a avut și puncte bune, dar și puncte slabe”, pentru a-l înlocui pe Ghețea, eventual fără a-i plăti compensații contractuale.