Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 insistă s-o aducă pe Kovesi la audieri. Fifor invocă o decizie a CSM
„(…) având în vedere (…) hotărârea Plenului CSM din data de 24 mai 2007 potrivit căreia – în mod excepțional, procurorii pot participa în calitate de invitați la comisiile parlamentare, atunci când este necesară lămurirea unor aspecte de natură tehnică sau pentru clarificarea unor informații de interes public, sunteți invitată la ședința Comisiei din data de 20.06.2017 la ora 14:00, sala Mihai Viteazul, nivel P1, Palatul Parlamentului, pentru lămurirea unor chestiuni de interes public pentru stabilirea concluziilor și propunerilor ce se impun, în limitele obiectivelor pentru care a fost constituită Comisia parlamentară de anchetă”, se arată în scrisoarea pe care președintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, senatorul PSD Mihai Fifor, o adresează procurorului șef al DNA Laura Codruța Kovesi.
Kovesi ar fi trebuit să fie audiată în această săptămână în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, însă procurorul șef al DNA a transmis o adresă prin care i-a anunțat pe parlamentari că nu se va prezenta pentru a răspunde întrebărilor, pentru că procurorii nu pot fi citați și obligați să se prezinte în calitatea de martori în fața comisiilor parlamentare.
„La data de 27 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că ‘procurorii nu pot fi citați si obligați să se prezinte în calitate de martori în fața comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituționale fac parte din autoritatea judecătoarească’. Prin decizia nr. 317 din 13 aprilie 2006 și decizia nr. 45 din 17 mai 1994, Curtea Constituțională a României a decis că dispozițiile din regulamentele interne ale Senatului sau ale Camerei Deputaților care prevăd obligativitate persoanelor citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituționale. Față de aceste aspecte vă comunic faptul că nu mă voi prezenta în data de 14 iunie 2017 la ședinta comisie de anchetă”, se arată în scrisoarea trimisă de Laura Codruța Kovesi comisiei parlamentare.