UPDATE 16:50 Plenul Senatului a aprobat înființarea comisiei speciale pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept în România. La propunerile liderilor de grup, din comisie vor face parte Pataki Csaba (UDMR), Gabriela Crețu, Alexandru Frătean, Timotei Stuparu și Georgică Severin (PSD) și Daniel Barbu (PC-PLR).
Biroul Permanent al Senatului a aprobat, luni, proiectul de hotărâre privind înființarea comisiei speciale pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept în România.
Potrivit documentului, comisia urmează a fi formată din nouă senatori: patru de la PSD, trei de la PNL, un senator UDMR și un senator PC-PLR (ALDE).
Printre atribuțiile propuse de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se numără și organizarea de dezbateri publice și consultări cu societatea civilă și reprezentanții instituțiilor, documentarea „extensivă” și analizarea „pe baza propriilor indicatori și a propriului model de analiză”, a participării și reprezentării politice, a libertății de exprimare, a respectului față de minoritățile de orice natură, a raportului dintre viața privată și securitatea colectivă, a capacității de reglare a erorilor și abuzurilor instituționale, independența și imparțialitatea sistemului judiciar și controlul civil al instituțiilor de forță.
La final, în aprilie 2016, comisia ar urma să facă un raport cu concluziile analizei.
Mai mult, tot în proiectul de hotărâre se preciează faptul că activitatea comisiei încetează în aprilie 2016.
Săptămâna trecută, co-președintele PNL Vasile Blaga a declarat pentru gândul că senatorii liberali vor refuza să facă parte din această comisie, considerând-o „o idee năstrușnică a lui Tăriceanu”.
De altfel, senatorii, cel puțin în primă fază, nu au fost foarte receptivi la ideea venită de la șeful Senatului. „Cum această propunere vine de la domnul Tăriceanu, nu mă surprinde, el este un liberal cu state vechi. Eu cred că e o inițiativă bună și e animat de gânduri bune domnul Tăriceanu. Doar că noi vrem să vedem exact, să înțelegem cu toții ce se vrea, ca să nu mai existe interpretări negative. Nu e bine nici să ne grăbim, dar nici să refuzăm. S-ar putea să fie o treabă bună, dar nu vrem, ca în proverbul acela cu „drumul spre iad este pavat cu intenții bune”, vrem să rămânem aici, între rai și iad, să nu intrăm în iad cu aceste propuneri. Așteptăm să ne lămurim cu toții”, a declarat liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochițoiu, pentru gândul.
Dacă punem ideea înființării comisiei în contextul ultimelor declarații negative făcute de președintele Senatului la adresa DNA, CSM și ÎCCJ, situația stă altfel și pentru UNPR.
„Dacă mergem pe această filieră, pare a fi un instrument prin care să se arate bățul acestor instituții. Dacă se vrea asta, e o idee proastă”, a mărturisit Vochițoiu, adăugând însă că i-ar surâde ideea de a face parte din comisie.