Comisia de la Veneția: Nu excludeți PREȘEDINTELE de la numirea și revocarea procurorilor de rang înalt
Comisia de la Veneția a prezentat vineri avizul preliminar pe tema proiectelor de amendamente asupra a trei legi din România în domeniul justiției, după sesizări de evaluare făcute de președintele României și de Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În conformitate cu procedura avizelor preliminare în cazurile urgente, Comisia de la Veneția a autorizat transmiterea evaluării autorităților române. Comisia de la Veneția urmează să susțină acest aviz, fără modificări, în sesiunea plenară din octombrie.
Potrivit raportului, Comisia de la Veneția formulează următoarele RECOMANDĂRI adresate autorităților din România:
– să reexamineze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituție, în perspectiva oferirii condițiilor pentru un proces de numire / revocare neutru și obiectiv, prin menținerea rolului instituțiilor, precum președintele țării și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influența ministrului Justiției;
– să elimine ori să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior să invalideze soluțiile procurorilor pentru situațiile de nefundamentare;
– să elimine restricțiile propuse asupra libertății de exprimare a judecătorilor și procurorilor.
Comisia de la Veneția constată în raportul de evaluare, la punctele 38 și 39, că, potrivit propunerilor, CSM primește un „rol decisiv” de responsabilitate în procedurile de numire și revocare a magistraților. „Modificarea majoră care derivă, în noul sistem, este că președintele va fi exclus în totalitate din procedurile de numire și revocare”, observă Comisia de la Veneția.
„Procesul legislativ, care a generat clivaje majore în societatea din România, a fost criticat pentru că a fost excesiv de rapid, din cauza lipsei transparenței și pentru că a fost efectuat în absența consultărilor complete și eficiente”, concluzionează Comisia de la Veneția.
Citiți AICI textul integral al avizului preliminar al Comisiei de la Veneția.
Răspunsul Comisiei de la Veneția vine ca urmare a solicitării transmise de președintele Klaus Iohannis în data de 3 mai 2018. Solicitarea viza cele trei legi ale justiției: modificarea Legii 303/2004, privind statutul procurorilor și judecătorilor, modificările Legii 304/2004, privind organizarea judiciară, și modificările Legii 3017, care vizează organizarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Toate aceste legi au fost adoptate de Parlament, dar s-au întors spre reexaminare de la președintele Klaus Iohannis. De asemenea, legile au fost atacate la Curtea Constituțională, în repetate rânduri, de către șeful statului, partidele din opoziție sau Înalta Curte de Casație și Justiție.
Fostul președinte CCR Augustin Zegrean a comentat directivele Comisiei de la Veneția, considerând că recomandarea privind modificarea Constituției este ușor exagerată, dar a precizat că țara noastră trebuie să țină cont de aceste indicații.
„Membrii Comisiei de la Veneția sunt numiți de guverne, nu îi alege nimeni. Fiecare Guvern și-a numit un om la Comisia de la Veneția,” a declarat Augustin Zegrean la Digi 24. „Tudorel Toader a fost trimis de către Guvernul PSD+ALDE, înainte să fie la ministerul Justiției. Recomandarea cu modificarea Constituției mi se pare ușor exagerată. Nu Constituția trebuie modificată ca să se asigure un echilibru. Echilibrul trebuie să existe și trebuie să existe în lege. România trebuie să modifice legea. Dacă vrem să fim în clubul statelor care respectă statul de drept, trebuie să ținem seama de aceste recomandări. Dacă nu ținem seama de ele, atunci plecăm din Europa„.