Comisia Europeană așteaptă în continuare un răspuns de la Victor Ponta. „Nu este timp de pierdut și această scrisoare trebuie să ajungă urgent”

Publicat: 16 07. 2012, 16:17
Actualizat: 16 07. 2012, 20:18

Comisia Europeană așteaptă în continuare un răspuns de la premierul român Victor Ponta la cererile sale în legătură cu criza politică ce afectează țara și speră să îl primească rapid, a declarat luni un purtător de cuvânt citat de AFP.

„Nu am primit până acum oficial scrisoarea finală din partea autorităților române”, a declarat el, adăugând că Executivul european așteaptă „confirmarea angajamentelor scrise ale Guvernului”.

Ponta a afirmat vineri că a răspuns în scris la lista primită de la Comisia Europeană.

Dar, potrivit unei surse europene, acest prim răspuns nu era „suficient de precis”. La sfârșitul săptămânii, Bruxelles-ul i-a transmis Guvernului român că este „necesar să consolideze unele aspecte pentru ca răspunsul Bucureștiului să fie perfect în concordanță cu ceea ce a promis premierul”.

Contactele au continuat între Bruxelles și București „în mod intens tot week-end-ul”, a subliniat luni Bailly.

În cadrul întâlnirii de vineri de la Bruxelles dintre președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și premierul român, „noi am luat notă de poziția lui Ponta care a promis să răspundă urgent”. „Nu este timp de pierdut și această scrisoare trebuie să ajungă urgent”, a insistat Bailly.

Bruxelles-ul a solicitat, de asemenea, abrogarea a două ordonanțe de urgență, adoptate săptămâna trecută, care reduc puterile Curții Constituționale și schimbă regulile referendumului prevăzut pentru 29 iulie privind demiterea președintelui, votată de Parlament la 6 iulie.

Guvernul a cerut Parlamentului să se reunească în sesiune extraordinară în această săptămână pentru a adapta legile la recomandările Curții Constituționale, care a fixat un prag minim de 50 la sută pentru participarea la referendum.

Dar, potrivit unei surse europene, votul final riscă să aibă loc prea târziu pentru a fi inclus în raportul care urmează să fie publicat miercuri de Comisie în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Bailly a confirmat luni că în cazul României, raportul va „reflecta poziția Comisiei cu privire la ultimele evenimente din această țară”.

Potrivit unei surse europene, cele două rapoarte vor preconiza menținerea acestui mecanism pentru cele două țări și le va cere eforturi suplimentare. Executivul european va decide în ce măsură va supraveghea evoluția situației politice din România. „Nu am terminat cu acest dosar”, a asigurat o sursă europeană.