Prima pagină » Știri politice » Comisia Europeană discută, miercuri, despre situația STATULUI DE DREPT în România

Comisia Europeană discută, miercuri, despre situația STATULUI DE DREPT în România

Comisia Europeană discută, miercuri, despre situația STATULUI DE DREPT în România
Preșdintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker și alți reprezentanți ai CE se vor reuni, miercuri la Bruxelles, în ședința Colegiului Comisarilor pentru a discuta despre situația statului de drept în România.

„Juncker și Comisia Europeană trebuie să acționeze pentru garantarea principiilor statului de drept. Colegiul Comisarilor va discuta mâine despre statul de drept în România. #EuranetPlusSummit2019″, a scris Mina Andreeva, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, marți, pe Twitter.

Colegiul Comisarilor este echivalentul ședintelor de Guvern.

Reuniunea vine în contextul în care purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritas Schinas a confirmat discuția telefonică, de joia trecută, între prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans și premierul Viorica Dăncilă pe tema ordonanțelor de urgență pe codurile penale, precizând că ambele părți au convenit să continue discuțiile tehnice.

Șeful Executivului i-a promis lui Timmermans că Guvernul nu va adopta în ședința de vinerea trecută o ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale.

Timmermans a criticat în mai multe rânduri Guvernul de la București din cauza OUG 7 care modifică legile justiției și a altor schimbări legislative în materie penală, precizând că România trebuie să nu se abată de la traseul respectării statului de drept, luptei anticorupție și păstrării indepedenței magistraților.

Ministerul Justiției a trimis spre avizare un proiect de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanței supreme.

Potrivit proiectului referitor la completurile de judecători, intrat în posesia Mediafax, condamnații care au sentințe definitive pronunțate de completurile de 5 constituite la Înalta Curte de Casație și Justiție începând cu 2014 pot depune contestație în anulare și dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile

Autor

Citește și