„Juncker și Comisia Europeană trebuie să acționeze pentru garantarea principiilor statului de drept. Colegiul Comisarilor va discuta mâine despre statul de drept în România. #EuranetPlusSummit2019″, a scris Mina Andreeva, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, marți, pe Twitter.
.@JunckerEU „@EU_Commission needs to act to safeguard the #RuleOfLaw. College will discuss state of play on #RuleOfLaw in #Romania tomorrow.” #EuranetPlusSummit2019
— Mina Andreeva (@Mina_Andreeva) April 2, 2019
Colegiul Comisarilor este echivalentul ședintelor de Guvern.
Reuniunea vine în contextul în care purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritas Schinas a confirmat discuția telefonică, de joia trecută, între prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans și premierul Viorica Dăncilă pe tema ordonanțelor de urgență pe codurile penale, precizând că ambele părți au convenit să continue discuțiile tehnice.
Șeful Executivului i-a promis lui Timmermans că Guvernul nu va adopta în ședința de vinerea trecută o ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale.
Timmermans a criticat în mai multe rânduri Guvernul de la București din cauza OUG 7 care modifică legile justiției și a altor schimbări legislative în materie penală, precizând că România trebuie să nu se abată de la traseul respectării statului de drept, luptei anticorupție și păstrării indepedenței magistraților.
Ministerul Justiției a trimis spre avizare un proiect de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanței supreme.
Potrivit proiectului referitor la completurile de judecători, intrat în posesia Mediafax, condamnații care au sentințe definitive pronunțate de completurile de 5 constituite la Înalta Curte de Casație și Justiție începând cu 2014 pot depune contestație în anulare și dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile