Prima pagină » Știri politice » Comisia Europeană, îngrijorată de LUPTA POLITICĂ PERMANENTĂ din România. Juncker îi promite lui Dăncilă RIDICAREA MCV până în ianuarie 2019

Comisia Europeană, îngrijorată de LUPTA POLITICĂ PERMANENTĂ din România. Juncker îi promite lui Dăncilă RIDICAREA MCV până în ianuarie 2019

Viorica Dăncilă, vizită oficială la Bruxelles. Vezi ce recomandări a primit la întânirea cu Jean Claude Juncker și Frans Timmermans

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i-a transmis marți, la Bruxelles, premierului Viorica Dăncilă că o încurajează să revină la „un discurs politic normal în țară”, precizând că este crucial ca România „să nu facă pași înapoi în progresele înregistrate” în contextul MCV. La întânire au participat și prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans și comisarul european Corina Crețu.

„Referitor la Mecanismul de Verificare și Cooperare din România, președintele Juncker a subliniat că reprezentanții Comisiei vor continua să monitorizeze evoluțiile din țară și a insistat asupra faptului că este crucial ca România să nu facă pași înapoi în progresele care au fost înregistrate,” completează Wigand. „Președintele Juncker a încurajat prim-ministrul să acționeze în sensul revenirii la un discurs politic normal în țară, mai ales în perspectiva asumării președinției Consiliului UE.” 

Viorica Dăncilă a afirmat că a transmis conducerii Comisiei Europene că doar în șapte state europene există infracțiunea de abuz în serviciu și a precizat că modificarea Codurilor penale respectă statul de drept în România.

„L-am asigurat pe Timmermans că statul de drept nu este în niciun caz afectat, că modificarea s-a făcut în urma consultărilor, că nu s-a făcut, ca în 2016, într-o singură zi și că au fost luate păreri din partea magistraților, că s-a făcut în mod transparent în Parlament, că CCR va fi cea care își va spune ultimul cuvânt,” a declarat premierul într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3. „Am reierat că aceste modificări au fost necesare, având în vedere necesitatea transpunerii directivelor UE și a deciziilor CCR. Am vorbit despre abuzul în serviciu. Am reiterat că numai 7 state au abuz în serviciu, majoritatea statelor nu știu ce înseamnă abuzul în serviciu.”

Viorica Dăncilă, discuții cu Jean Claude Juncker și Frans Timmermans

În timpul discuțiilor, președintele CE i-ar fi promis sprijinul ca România să iasă din Mecanismul de Verificare și Cooperare până în ianuarie 2019, când țara noastră va prelua președinția Consiliului UE.

„Le-am explicat faptul că aceste legi ale justiției, Codul Penal, Codul de procedură penală sunt de fapt legi interne care nu afectează statul de drept și că nu aș vrea ca MCV-ul să aibă în vedere aceste aspecte,” a precizat Dăncilă. „Ne-am exprimat dorința ca MCV să fie ridicat pentru România și că vom depune toate eforturile în acest sens. Cred că nici președintele României, nici Guvernul României nu își doresc ca România să preia președinția cu MCV-ul. Domnul președinte Juncker a spus că acordă sprijin României pentru ca atunci când va prelua președinția să nu mai avem MCV.”

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că președintele și prim-vicepreședintele Comisiei Europene au fost foarte mirați că acuzația de înaltă trădare împotriva șefului Executivului este asociată unui act diplomatic.

„Am reiterat faptul că pentru mine și pentru multi români este de neexplicat. Înalta trădare este asociată unui act diplomatic cu un stat cu care avem parteneriat strategic,” a povestit Dăncilă la Antena 3. „Au fost foarte mirați de acest lucru. Am informat, pentru că nu vreau ca să ajungă la Bruxelles informații denaturare. Am spus că nu mă tem de cercetările care se vor face, de lucrurile care vor fi cerute pentru a elucida acest subiect. Îmi doresc să se elucideze acest subiect, dar în același timp acest lucru cred că nu a făcut bine României. Și mi s-a întărit această convingere și în urma discuțiilor pe care le-am avut.”

Viorica Dăncilă, discuții cu Jean Claude Juncker și Frans Timmermans

În urmă cu câteva luni, Executivul a anunțat intenția de a muta ambasada României din Israel. Ulterior, președintele PNL, Ludovic Orban a depus o plângere penală, în care i-a acuzat pe Liviu Dragnea și pe premierul Viorica Dăncilă de „difuzarea de informații cu caracter secret, uzurparea de funcție și refuzul de informare a Președintelui României” în cazul memorandumului MAE privind mutarea Ambasadei Israelului.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele, Frans Timmermans, s-au arătat nemulțumiți și îngrijorați de „lupta politică permanentă” din România, una care nu are ce căuta în perioada președinției Consiliului UE.

„S-a arătat nemulțumirea faptului că nu există consens, că există O LUPTĂ POLITICĂ PERMANENTĂ și că această luptă politică nu are ce căuta în perioada președinției Consiliului UE, mai mult, chiar înainte, când se pregătesc toate lucrurile pentru a prelua președinția,” a explicat Viorica Dăncilă, în interviul acordat la Bruxelles postului TV Antena 3. „Domnul președinte Juncker mi-a cerut ca să avem o bună înțelegere între toți cei implicați, lucru pe care i-l va cere și domnului președinte Iohannis. A spus că luptele nu au ce căuta, dacă vrem să avem o președinție de succes a României. (…) Mi s-au părut mai mult îngrijorați de faptul că nu există liniște în România și că și-ar dori foarte mult să avem un consens și să lucrăm împreună pe proiecte de țară.”

Viorica Dăncilă, întâlnire cu Jean Claude Juncker

Întrebată dacă s-a ridicat problema revocării din funcție de procuror șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi, Viorica Dăncilă a răspuns: „Nu, nu s-a discutat acest aspect. Nu a fost nici măcar o referire legată de acest aspect.”

Premierul Viorica Dăncilă a discutat, marți la Bruxelles, și cu comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger. 

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă a punctat principalele elemente de interes pentru România în raport cu viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, subliniind importanța menținerii unor alocări substanțiale pentru politica de coeziune și politica agricolă comună, a promovării de soluții care să contribuie la simplificarea și flexibilizarea procesului de implementare, la nivelul statelor membre și beneficiarilor, a programelor și instrumentelor financiare europene,” se arată într-un comunicat de presă remis de Guvern agenției Mediafax.

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă a evocat oportunitatea pe care deținerea Președinției Consiliului UE o reprezintă pentru România în demonstrarea profundului său atașament pentru construcția europeană și în promovarea interesului european. Premierul României a prezentat, totodată, principalele obiective pe care România și le va asuma, în cadrul exercitării mandatului la Președinția Consiliului UE, în raport cu o serie de dosare europene majore, schimbul de opinii vizând în principal negocierile referitoare la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, dosar prioritar aflat în portofoliul comisarului european Gunther Oettinger.” 

Viorica Dăncilă, întâlnire cu Gunther Oettinger

Nu în ultimul rând, premierul Dăncilă și comisarul european Günther Oettinger au convenit asupra demarării, la București, în perioada septembrie – noiembrie 2018, a unui dialog la nivel de experți în domeniile buget și resurse umane.

Comisarul european Corina Crețu meționează și discuțiile cu premierul Viorica Dăncilă despre absorbția fondurilor europene în România, printre punctele agendei sale de marți.

Dăncilă a avut marți o întrevedere și cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, cu care a discutat despre politica agricolă comune, dar și despre inundațiile din România din ultima perioadă.

 

Autor