Prima pagină » Știri politice » Comisia Europeană s-a întâlnit cu CCR și CSM pentru a discuta despre raportul pe Justiție. Modificările la Codul Penal și incompatibilitățile, pe agenda discuției CE – Parlament

Comisia Europeană s-a întâlnit cu CCR și CSM pentru a discuta despre raportul pe Justiție. Modificările la Codul Penal și incompatibilitățile, pe agenda discuției CE – Parlament

Comisia Europeană discută despre Raportul MCV cu CSM, DNA, CCR, Ministerul Justiției, iar cu reprezentanții Parlamentului despre modificările la Codul Penal și de Procedură Penală, dar și despre incompatibilități.

Experții Comisiei Europene care pregătesc următorul Raport MCV discută cu reprezentanții parlamentarilor români despre modificările la Codul Penal, situația solicitărilor venite din partea procurorilor la Parlament, dar și despre deciziile de incompatibilitate privindu-i pe deputați și senatori. Parlamentul este reprezentat de Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, Ciprian Nica, vicepreședintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Cătălin Boboc, președintele Comisiei Juridice din Senat și ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea. Nu participă la întâlnire președinții Camerei și Senatului, Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu. 

„În vederea pregătirii misiunii de evaluare a Comisiei Europene în contextul Mecanismului de Verificare și Cooperare, ce va fi organizată în perioada 19 – 21 mai 2015, vă transmitem atașat agenda și temele de discuție . Precizăm că documentul a fost elaborat de serviciile Comisiei Europene și transmis către Ministerul Justiției, în calitate de coordonator național al acestui dosar”, se arată în adresa către Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, transmisă de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. 

Pe agenda discuțiilor, pentru întâlnirea programată între orele 14.15 și 15.30, se află propunerile legislative în lucru privind modificarea Codului Penal și de Procedură Penală. Subiectul a fost recent abordat de Zgonea și Tăriceanu cu însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Dean Thompson, cu ambasadorii Marii Britanii și Olandei. 

Comisia Europeană dorește să afle care este situația privind cererile Parchetului de a începe urmărirea penală, investigații de conduită, arestarea preventivă, ridicarea imunității parlamentarilor și a foștilor miniștri în ceea ce privește Camera Deputaților și Senatul. 

Experții sunt interesați și de procedura de numire a noului președinte ANI, dar și cazurile de incompatibilitate în care se află deputații sau senatorii. 

Cătălin Boboc (PNL): „Sunt îngrijorați că modificăm prea des legislația penală”

„Sunt îngrijorați că modificăm prea des legislația penală, ultimele propuneri ale unor colegi de la PSD și apare o vulnerabilitate. Trebuie să facem eforturi mari să explicăm pe care alții le bagă mai pe sub masă”, a spus Cătălin Boboc, președintele Comisiei Juridice din Senat. El a spus că orice modificare la Codul Penal sau de procedură penală trebuie făcută transparent. 

Liberalul a vorbit și despre abuzurile PSD în cazul senatorului Dan Șova. 

Vicepreședintele PSD, Florin Iordache, a declarat însă că experții Comisiei Europene nu au cerut detalii nici despre solicitările procurorilor respinse de Parlament și nici despre modificările la Codul Penal.